Vienības namā būs skatāma filma „Zeme, kas dzied” Kultūras ziņas

69
Vienības namā būs skatāma filma „Zeme, kas dzied”

Šī gada 16.novembrī plkst.15.00 Vienības nama kafejnīcā (Rīgas iela 22a, Daugavpilī) varēs noskatīties filmu „Zeme, kas dzied”.
Spēlfilmas pamatā ir stāsts par Pirmo latviešu dziedāšanas svētku dzimšanu un uzņēmīgajiem cilvēkiem, kas aizsāka šo unikālo, no paaudzes paaudzē nododamo mantojumu. Pateicoties viņiem, 2023. gadā piedzīvojām vērienīgus Dziesmu svētkus un svinējām šīs ilgtspējīgās, izkoptās un latviešu tautai tik nozīmīgās tradīcijas simt piecdesmito gadadienu. Savukārt 2025. gadā risināsies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki.

Dainis Īvāns, scenārija līdzautors: “Spēlfilma “Zeme, kas dzied” būs Latvijā un pasaulē pirmais kinematogrāfiskais mākslas darbs par UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā iekļauto unikālo Baltijas valstu dziesmu svētku tradīciju, par Pirmajiem Vispārīgajiem latviešu dziedāšanas svētkiem Rīgā 1873. gadā, kad svētku realizēšanai tika vēlēts vien pusgads no idejas rašanās brīža. Taču filmas pamatvēstījums ir par dažādos Krievijas impērijas novados dzīvojošo latviešu pirmreizīgo apvienošanos tautā un mūsu nācijas pirmo apzināto soli uz savu valsti, par mūsu simbolu – karoga un himnas – dzimšanu.”

Starp filmas vēsturisko personāžu atveidotājiem ir Andris Bulis (Rihards Tomsons), Ainārs Ančevskis (Jānis Frīdrihs Baumanis), Vilis Daudziņš (Bernhards Dīriķis), Nauris Brikmanis (Krišjānis Kalniņš), Andris Keišs (Atis Kronvalds), Ģirts Ķesteris (Jānis Cimze). Savukārt Marta Lovisa Jančevska (Anna Līdumnieks), operdziedātāja Marina Rebeka (Zelma Līdumnieks), igauņu aktieris Priit Pius (Jurģis Grietēns) un citi atklāj stāstu par latviešiem ceļā uz pirmajiem svētkiem.

Vēsturiskās spēlfilmas režisors ir Māris Martinsons, operators Jānis Jurkovskis, scenāriju veidojuši režisors kopā ar Atmodas laika aktīvistu un žurnālistu Daini Īvānu. “Zeme, kas dzied” komponists – Jēkabs Jančevskis. Uz kinoekrāniem filma nonāks jau 8. novembrī, ieskandinot Latvijas valsts svētkus.

Filmas treileris: https://www.youtube.com/watch?v=gugtgrxHM7A

Ieeja ar ielūgumiem, kurus var paņemt Vienības nama koncertzāles kasē darbdienās plkst. 16.30–18.30 un vienu stundu pirms kinoseansa.

Filmu demonstrācijai piedāvā “Kinopunkts” un organizē Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” Latviešu un latgaliešu kultūras centrs.
Informējam, ka pasākuma laikā notiks filmēšana un fotografēšana publicitātes un vēsturiskajām vajadzībām.

Papildu informācija:
DVPI “Vienības nams”
struktūrvienības Latviešu un latgaliešu kultūras centrs
t.: +371 654 27752
www.vienibasnams.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!