Šobrīd Daugavpilī

Slāvu kultūras dienas Tallinā apvienoja Igaunijas un Latvijas baltkrievus Kultūras ziņas

463
Slāvu kultūras dienas Tallinā apvienoja Igaunijas un Latvijas baltkrievus

2019.gada 25.-26.maijā Tallinā (Igaunijā) Slāvu rakstības un kultūras dienu ietvaros norisinājās baltkrievu kultūras diena “Baltkrievijas krāsas”, kurā piedalījās Igaunijas baltkrievu biedrību vokālie kolektīvi. Bet, kā programmas zvaigznes kļuva Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) radošo kolektīvu: tautas dziesmu ansambļa “Kupaļinka” un deju ansambļa “Ļanok” priekšnesumi.

            Baltkrievu kultūras centrs jau sen ražīgi sadarbojas ar baltkrievu sabiedriskajām organizācijām no Tallinas, Narvas, Mārdu; pārstāvji un radošie kolektīvi no šīm Igaunijas pilsētām vairākkārt ir bijuši viesi Starptautiskajā festivālā “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”.

            Šoreiz, pēc baltkrievu biedrības “Jalinka” (Mārdu) ielūguma, agrā sestdienas rītā uz tālo Tallinu devās liela un prestiža delegācija ansambļu “Kupaļinka” (mākslinieciskais vadītājs Večeslavs Petrovs) un “Ļanok” (mākslinieciskā vadītāja Marina Meduņecka) sastāvā. Saulainais rīts, komfortablais autobuss, draudzīgā radošo, pozitīvi noskaņoto mākslinieku kompānija pavadīja labvēlīgo ceļojumu uz seno Tallinas pilsētu. Lai gan pilsēta ceļotājus sagaidīja ar pelēkiem mākoņiem, nelielām lietusgāzēm un vēju, noskaņojumu tas nevienam nesabojāja. Siltais un draudzīgais pasākuma organizatores Jeļenas Koļjaginas smaids, kura sagaidīja mūsu delegāciju un laipni pavadīja to visas vizītes laikā, Krievu kultūras centra unikālā ēka, kura ir celta neoklasicisma stilā, kurā notika šis koncerts, noskaņoja uz pozitīvu vilni un vēlmi uzstāties tā, lai sniegtu Igaunijas skatītājiem un uzņemošajai pusei pozitīvas emocijas.

            Atklājot Baltkrievu kultūras dienu svētku koncertu, Baltkrievijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Igaunijas Republikā Vjačeslavs Kočanovs atzīmēja baltkrievu pārrobežu organizāciju svarīgo lomu baltkrievu kultūras mantojuma saglabāšanā ārpus robežām un uzsvēra apvienojošo dziesmas lomu saikņu nostiprināšanā starp cilvēkiem, organizācijām, pilsētām un valstīm.

            Pēc Narvas baltkrievu biedrības “Sjabri”, Tallinas baltkrievu biedrības “Ljos”, Mārdas baltkrievu biedrības “Jalinka” īsajiem priekšnesumiem, skatuve, vairāk nekā stundu, nonāca Daugavpils mākslinieku rīcībā. Programma tika sastādīta tik racionāli, ka uzstāšanās laiks lidoja vēja spārniem. Aizraujošās un liriskās “Kupaļinkas” dziesmas mijās ar ne mazāk košajiem un enerģiskajiem “Ļanok” deju priekšnesumiem; solo dziesmas Vitālija Mihailovska un Andreja Praneviča izpildījumā mainījās ar košām dejām atraktīvo jauniešu Valērija Meduņecka un Ludmilas Maļiginas izpildījumā. Visi šie spilgtie krāsu numuri apvienojās vienotā harmoniskā paletē ar loģiskām un krāsainām saitēm prozā un dzejā baltkrievu valodā, kuras prezentēja koncerta vadītāja Marija Pometjko.

          Noslēguma dziesmu “Mi vam žadajem” ansambļa “Kupaļinka” izpildījumā draudzīgi dziedāja līdzi visi koncerta dalībnieki. Publika arī dziedāja līdzi, skaļi aplaudēja un vēl ilgi nevēlējās atvadīties no māksliniekiem.

            Pozitīvais noskaņojums, kas saglabājies pēc uzstāšanās, turpināja priecēt visus arī nākošajā dienā un ekskursijas laikā tika papildināts ar jauniem iespaidiem, apskatot seno viduslaiku laikmeta sākumā veidoto Tallinu, kura savstarpēji savieno veco un jauno. Šeit viduslaiku stūrīšus ar gotiskām mājām, nepieejamām sienām, šaurām ieliņām un senām būvēm savieno ar mūsdienīgiem torņiem, grezniem debesskrāpjiem, moderniem kvartāliem un lieliem tirdzniecības centriem.

            Radošo kolektīvu brauciens uz ārzemēm ir kā lieliska iespēja iegūt jaunu pieredzi, izveidot jaunas iepazīšanās un kontaktus turpmākai veiksmīgai sadarbībai.          

 

          

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Kultūras metodiķe Marija Pometjko,

  1. 654 24695, 29811969, marija.pometjko@inbox.lv