Rotko muzejā sākusies Rudens izstāžu sezona Kultūras ziņas

66
Rotko muzejā sākusies Rudens izstāžu sezona

Kā jau katru gadu arī šajā septembrī Rotko muzejs sāk Rudens izstāžu sezonu, iepazīstinot apmeklētājus ar laikmetīgās mākslas daudzveidību.

Kopumā šajā sezona Rotko muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā četrus izstāžu projektus. Vērienīgākā, tēliem un simboliem bagātākā izstāde Rotko muzejā šosezon ir čehu sirreālisma kinorežisoram Janam Švankmajeram un viņa sievai Evai Švankmajerovai veltītā izstāde “Disegno Interno: Padodies savām apmātībām”. “Es zinu, ka Rotko muzejs ir īpaša vieta Daugavpilī un Latvijā. Līdzīgi arī Jans Švankmajers ieņem īpašu vietu čehu kultūrā. Mēs lepojamies par ikvienu iespēju rādīt pasaulei viņa veikumu,” sacīja ārkārtējais un pilnvarotais Čehijas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā Martins Vīteks, kurš Daugavpilī un Rotko muzeja aizvadītajā piektdienā viesojās pirmo reizi.

Izstāde ļauj apmeklētājiem pilnībā iegrimt mākslinieka unikālajā pasaules redzējumā, apskatot ne vien dažādus mākslas objektus no visām Jana Švankmajera filmām un īsfilmām, bet arī mākslinieka un viņa sievas Evas Švankmajerovas gleznas, grafikas darbus, keramiku, tekstus, brīvās rokas zīmējumus un kolāžas.

Vienlaikus muzeja skatāma latviešu mākslinieka Vernera Lazdāna izstāde “Cilvēki, zvēri un ainavas”. Tajā apvienotas trīs darbu sērijas. Pirmā darbu kopa pēta privāto un sociālo atmiņu attiecības, gleznieciski risinot “ģimenes portretu” tēmu un skatītājos rosinot déjà vu sajūtu. Otrais darbu cikls ir veltīts vīzijām par ideālās vietas meklējumiem un ilgām pēc harmonijas un piederības sajūtas, savukārt trešā darbu sērija, turpinot “cilvēkdzīvnieku” tēmu

Savukārt Daugavpilī dzimušā avangardista Solomona Geršova darbu izstādē “Ebreju motīvi” ikviens varēs iepazīt ebreju tautas likteņa līkločus 30 izteiksmīgos darbos, kas Daugavpilī skatāmi pateicoties sadarbībā ar Vache galeriju Gruzijā.

Arī Martinsona mājā šoruden skatāma jauna izstāde – keramiķes Skaidrītes Cihovskas “Atspulgi”. Skaidrīte Cihovska radošās karjeras laikā veidojusi gan dekoratīvus, gan funkcionālus keramikas priekšmetus. Izstrādājusi arī monumentālus tēlniecības darbus, kas divdesmitā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados tika dēvēti par “dārza keramiku”.

Rotko muzeja rudens sezonas izstādes apmeklētājiem būs pieejamas no 13. septembra līdz 17. novembrim, savukārt izstāde “Disegno Interno: Padodies savām apmātībām” būs skatāma līdz 2025. gada 16. februārim. Apmeklētāju ievērībai informējam, ka šī izstāde paredzēta auditorijai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu.

FOTO GALERIJA

 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!