ROTKO MUZEJA IZSTĀDE “DIVRUNA” KRĀSLAVĀ Kultūras ziņas

48
ROTKO MUZEJA IZSTĀDE “DIVRUNA” KRĀSLAVĀ

Šodien 16. augustā plkst. 16.00 Krāslavas novada muzeja izstāžu zālē (Pils ielā 10) tiks atklāta Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes tekstildarbu izstāde “Divruna”.

Viņas līdzinās daudzās lietās, īpašībās, attieksmēs, vērtībās, saskarē, uztverē… Šo uzskaitījumu virkni varētu turpināt, runājot par divām atšķirīgām, taču līdzīgām personībām Latvijas tekstilmākslā un mākslas izglītībā – Ilonu Linarti-Ružu un Daci Pudāni.

Divruna jeb dialogs ir nepārtraukta abu mākslinieču domu un sajūtu apmaiņas forma dzīves gājumā un mākslā. Tandēmā radītie tekstila medija mākslas darbi attēlo minimālismu krāsās un ģeometrisko ritmu saspēli abstraktā kompozīcijā. Dabas iedvesmas spēks, vieglums un uzreiz neizprotama noskaņa caurstrāvo katru mākslas darbu, vilinot skatītāju uz divrunu tekstila valodā.

Tekstildarbi pārsvarā top aplikācijā, autortehnikā, saglabājot kompozīcijas skaidrību un telpiskuma ilūzijas stāstu. Kopdarbos, papildinot vienai otru, paralēlais dzīves ritms ļauj daudzpusīgāk skatīties uz notikumu būtību un vērtību jēgu.

Dvīņu māsas Ilona un Dace dzimušas 1962. gada 22. augustā Silvas Veronikas Linartes un Leonarda Linarta ģimenē, pārņemot un savā dzīvē piekopjot vecāku iekodētās vērtības. Absolvējušas Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu (1981) un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1986).

Ilona Linarte-Ruža vairāk nekā trīsdesmit gadus veltījusi pedagoga darbam. Strādājusi Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolā, veidojusi Tekstilmākslas nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiālē.  Kopš 1998. gada bija Daugavpils Mākslas koledžas “Saule” pedagoģe, vēlāk Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” direktore (2002–2014). No 2014. gada vada Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolu. Uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā (1990) un Latvijas Tekstilmākslas asociācijā (1997).

Dace Pudāne ilgus gadus ir bijusi Latvijas Universitātes Vizuālās mākslas un mājturības katedras docētāja (1986–2006), kopš 2015. gada ir Mākslu izglītības kompetences centra “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas SAULES SKOLA” gleznošanas skolotāja. Uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā (1989) un Latvijas Tekstilmākslas asociācijā (1994).

Izstādē “Divruna” skatāmi Rotko muzeja krājumā esošie un mākslinieču jaunradītie mākslas darbi.

Izstādes Krāslavas novada muzeja izstāžu zālē skatāma līdz šī gada 7. oktobrim.

Publicitātes attēls: Ilona Linarte-Ruža, Dace Pudāne. Zaros (2018). Aplikācija, autortehnika. 100 x 100 cm. Rotko muzeja krājums

Sekojiet līdzi:

WWW.ROTHKOMUSEUM.COM

FACEBOOK / Rothko Museum

DRAUGIEM / Rotko muzejs

INSTAGRAM / rothkomuseum

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!