Šobrīd Daugavpilī

Rēzeknes jaunieši iepazinās ar baltkrievu kultūru Daugavpilī Kultūras ziņas

861
Rēzeknes jaunieši iepazinās ar baltkrievu kultūru Daugavpilī

2022.gada 5.martā, saulainā sestdienas dienā, Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) uzņēma lielu delegāciju no Rēzeknes. Rēzeknes baltkrievu biedrības “Suzorje” projekta ietvaros jaunieši iepazinās ar baltkrievu kultūru, tradīcijām un ieražu svētkiem.

Ar Rēzeknes baltkrievu biedrību “Suzorje” Baltkrievu kultūras centram ir izveidojušās senas, auglīgas saites; ar savstarpēju sadarbību un atbalstu notiek daudzi pasākumi. BKC vadītāja Žanna Romanovska sirsnīgi sveica viesus, kuriem parādīja izvērstu prezentāciju un detalizēti iepazīstināja ar Baltkrievu nama darbību.

Delegācijas ierašanās notika Masļeņicas nedēļā. Šajās dienās vairākos Baltkrievijas reģionos notiek viens no dzīvespriecīgākajiem rituāliem – “Gukanne vjasni” (pavasara saukšana). Ar baltkrievu kultūras pamatelementiem – dziesmām, dejām, rotaļām, dekoratīvi lietišķo mākslu, viesi iepazinās, pētos “Gukanne vjasni” tradīcijas.

Deju ansambļa “Ļanok” vadītāja Marina Meduņecka koncertmeistara Večeslava Petrova muzikālajā pavadījumā ar jauniešiem iemācījās baltkrievu deju “Karapet”.

Vokālā ansambļa “Praļeski” vadītāja Anastasija Lukašenoka dziedāja dziesmu par pavasara priekšvēstnešiem – cīruļiem, bet pēc tam visi kopā iemācījās dziesmu par pavasari. Katrs dziesmas pantiņš noslēdzās ar skaļu saucienu “Gū-ū-ū-ū!” (no tā arī nāk nosaukums – “Gukanne”).

Rituāla “Gukanne vjasni” neatņemama sastāvdaļa ir tautas rotaļas. BKC metodiķe Marija Pometjko ar viesiem izspēlēja dinamisko spēli “Javar”.

Rēzeknes baltkrievu biedrības “Suzorje” vadītāja Ludmila Stec pateicās Baltkrievu kultūras centra darbiniekiem par produktīvu un interesantu tikšanos, kā arī viesmīlīgu, siltu uzņemšanu.

Dāvanā saņemtie saldie piparkūku putniņi, metodiskais materiāls vitinankas stila papīra aplikācijas izgatavošanai, kopīgais foto saulainajā ielā, ekskursija vēsturiskajā Cietoksnī Rēzeknes jauniešiem deva vēl vairāk pozitīvu emociju un informācijas par Daugavpils pilsētu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko,

Baltkrievu kultūras centra kultūras metodiķe