Šobrīd Daugavpilī

Anastasija Sazankova dalījās ar plašās baltkrievu dvēseles mantojumu Kultūras ziņas

133
Anastasija Sazankova dalījās ar plašās baltkrievu dvēseles mantojumu

2016.gada 2.decembrī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika literāri muzikālais vakars, veltīts Daugavpilī pazīstamas dzejnieces un mākslinieces, Daugavpils pilsētas domes goda raksta un sudraba zīmes “Gada balva-2014” īpašnieces Anastasijas Sazankovas  7.krājuma “Спадчына” (“mantojums”) prezentācijai.

 

“Беларусь – мая душа, а Латвія – сэрца.

Разарваць бы папалам – душа не ірвецца…”

Ar tādām rindām sākas A.Sazankovas jaunā grāmata. Autore jau sen dzīvo Latvijā, bet ar dvēseli dzimtajā Baltkrievijā.

Anastasija Sazankova piedzima Vitebskas apgabalā kā īsta baltkrievu tautas “meita”. Pabeidza Polockas medicīnas profesionālo skolu, tālāk sekoja valsts medicīnas universitāte Minskā. Visu savu dzīvi strādāja par ārstu un ir izdevusi grāmatu par ārstniecības augiem. A.Sazankova ir Latgales mākslinieku apvienības locekle, aktīva baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” biedre, glezno, raksta dzeju, izdod grāmatas.

Septītā pēc kārtas grāmata “Спадчына” (“mantojums”) veltīta dzimtajai Baltkrievijai, smeldzošajām atmiņām no bērnības un jaunības, savas dzimtenes priecīgajiem un traģiskiem notikumiem. Grāmatā ir 20 autorzīmējumu, kuru starpā ir trīs Svētās Dievmātes tēli. Dzejnieces visa dzeja nāk no sirds, tāpēc tā ir liriska, kas ir piesātināta ar prieku, dvēseles siltumu, mīlestību, sāpēm, cerību, humoru un optimismu.

Vakars sākās ar BKC vadītājas Žannas Romanovskas uzrunu: „Iesākumā bija Vārds” –  pirmais no ceturtās Jāņa Evaņģēlija grāmatas. Nevienam nekaitē... – Medicīnas ētikas vecākais princips. Šie divi norādījumu, kā likumi, tūkstošiem  gadu atpakaļ palika cilvēkiem dvēseles mantojuma veidā. Cienījamā Anastasija, Jūs – retais, talantīgs cilvēks, kurš iet dzīvē blakus šiem likumiem: zinat katra vārda cenu un saudzējat ikvienu cilvēku, lai nekaitētu. Un atstājat pasaulei savu mantojumu – gleznas, dzeju, grāmatas. Tāpēc ļoti simboliski, ka šajā klusajā Adventes laikā mēs piedāvājam klausītājiem iepazīties ar jūsu krājumu „Mantojums”...”.

Tālāk bija daudz mūzikas un dziesmu, dzejas un atmiņu. A.Sazankovas dzeju ļoti spilgti un iedvesmojoši lasīja pati autore, kā arī viņas senas draudzenes Gaļina Sontocka, Teresa Pavlova, Marija Pometjko. Muzikālie svecieni skanēja no senioru ansambļa „Spadčina” (māksl. vadītāja Jana Juzefoviča), kuru izpildījumā visa vakara garumā skanēja liriskas un aizkustinošas dziesmas. Muzikālās dāvanas pasniedza  „Uzdim” valdes locekle Zinaīda Siliņa, dzejniece Ludmila Siliņa, duets – dzejniece Tatjana Ruskule un dziesminiece Jeļena Vitkeviča. Visu vakaru fonā skanēja saksafons (Leonīds Grišakovs) un vijole (Lidija Kuharenko). Visiem pazīstamas dziesmas, piešķira vakaram īpašu lirisku noskaņojumu.

Šī ir jau sestā A.Sazankovas grāmatu prezentācija, kura notika Baltkrievu kultūras centrā. Augstā līmenī to vadīja dzejnieces sena draudzene un viena no baltkrievu biedrības „Uzdim” dibinātājiem, kultūras veterāne Jevģēnija Guļajeva. Viņas izpildījumā ļoti sirsnīgi skanēja atmiņu stāsti un dzeja no jaunā krājuma, arī stāsts par pašu autori un viņas nevieglo dzīvi. „Bet dzīve turpinās, dzied lakstīgalas, zied ķirši -  lai tā būtu vienmēr” – uz tāda pozitīva viļņa J.Guļajeva noslēdza, rūpīgi sagatavoto, prezentāciju.

Bija daudz ziedu un siltu apsveikuma runu no viņas drauģiem, talantīgām personībām un brīnišķīgajiem lirisko un radošo apvienību cilvēkiem: Latgales Brīvo mākslinieku asociācijas priekšsēdētājas Marijas Safronovas, dzejniekiem Ludmilas Viļumas un Jevtīhija Konopļova, Jekaterīnas Andrejevas, Sofijas Kovaļovas-Krivonosovas, Anatolija Harina.

Uz tikšanos jaunajās prezentācijās un vakaros Baltkrievu kultūras centrā!

        

         

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs

t. 654 24695,

cbk@inbox.lvwww.bkc.daugavpils.lv

Daugavpils, Smilšu iela 92,Kultūras pils, BKC, 305.-306.kab.