Projekts „Grāmatas “Daugavpils mākslinieki” sagatavošanas otrais posms” ir noslēdzies Kultūras ziņas

470
Projekts „Grāmatas “Daugavpils mākslinieki” sagatavošanas otrais posms” ir noslēdzies

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latviešu Vēsturisko zemju attīstības programmas projektu konkursa „Latgales kultūras programma 2023” atbalstam tika īstenots projekts „Grāmatas “Daugavpils mākslinieki” sagatavošanas otrais posms”. Tā rezultātā tapis makets grāmatai par Daugavpils māksliniekiem.

Grāmata „Daugavpils mākslinieki” atspoguļos profesionālo mākslinieku veikumu Daugavpilī – simts gadu laika posmā  no 1924. gada līdz 2023. gadam. Savukārt mākslinieku atlase šim izdevumam tika balstīta uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja (DNMM) mākslas krājumā esošajiem darbiem – tas arī ir uz šo brīdi objektīvākais avots šāda veida apkopojumam. Mākslas krājumā šobrīd atrodas ap 1000 mākslinieku darbu, kas atspoguļo gadsimtu ilgu laiku posmu Daugavpilī kultūrvēsturiskā griezumā un tā ir unikāla kolekcija šādā kontekstā. Mākslas darbi ir kā laikmeta liecinieki, kas netieši raksturo sabiedrisko dzīvi un arī pārmaiņas kultūras jomā. 

Ilgtermiņā šis projekts paredz popularizēt un veicināt Latgales kultūras mantojuma apzināšanu un saglabāšanu. Ceram, ka drīzumā skaistā mākslas izdevumā iemirdzēsies Daugavpils muzeja vērtības, kas cels Latgales iedzīvotāju, kā arī kultūras jomas pārstāvju  – mākslinieku un muzeja darbinieku pašapziņu. 

Foto no grāmatā publicētajiem materiāliem: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, 2012. gadā saņemot mākslinieces Dainas Dagnijas dāvinājumu – Sigurda Vīdzirkstes oriģināldarbus. Foto: Jurijs Dunaiskis

Informāciju sagatavoja:

Projekta vadītāja Mairita Folkmane

mairita.folkmane@daugavpils.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!