Šobrīd Daugavpilī

Prezentēta grāmata par diriģenti un muzikālo pedagoģi Terēziju Broku Kultūras ziņas

1048

Piektdien, 25. janvārī, Latviešu kultūras centra Baltajā zālē prezentēta Annas Rancānes grāmata „Aiz azara bolti bārzi…”, kas ir veltīta Terēzijai Brokai (1925 – 2018) – izcilai diriģentei un mūzikas pedagoģei, kuras talants bija un paliek ne vien Daugavpils, bet arī visas Latgales un Latvijas lepnums. Radi, draugi, kolēģi un mūzikas cienītāji sanāca kopā, lai godinātu Terēzijas Brokas dzīvi un neatsveramo ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā.

Grāmatas izdošanu atbalstīja Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ideja radās pirms četriem gadiem, 2014. gada rudenī, kad Daugavpilī norisinājās Starptautiskais mūzikas un mākslas festivāls „ReStArt”.

Grāmatas tapšanai veikts intensīvs pētnieciskais darbs, apkopoti materiāli no muzeju fondiem. Procesā piedalījās kultūras darbinieki, tuvi draugi, bērni, kā arī pati Terēzija Broka. Lasītājiem būs iespēja pārliecināties, ka Anna Rancāne ir paveikusi kolosālu darbu, kura rezultātā tapis interesants un dzīvs stāsts.

Autore atzīst, ka darbā atspoguļots ne vien izcilās sievietes, bet arī veselas tautas un reģiona liktenis. Lielā mērā tā ir grāmata ne tikai par cilvēku, bet arī par laiku. Anna Rancāne uzsvēra, ka Terēzija Broka augstu vērtējusi latgaliešu valodu un kultūru, tāpēc daudzas intervijas sniedza latgaliski. Viņas piederīgie ir pārliecināti, ka šī grāmata diez vai būtu atstājusi diriģenti vienaldzīgu.

Diemžēl, Terēzijai Brokai nebija lemts piedzīvot grāmatas nākšanu klajā – viņa devusies mūžībā pērnā gada oktobrī. Tomēr diriģentes mantojums turpina dzīvot darbos, atmiņās un pašā mūzikā. Tieši tāpēc grāmata papildināta ar disku, kurā klausāmas  latgaliešu tautas dziesmas Latvijas Tautas mākslinieces, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieres, Vispārējo Latviešu dziesmu un deju svētku virsdiriģentes, Goda Daugavpilietes Terēzijas Brokas diriģēto koru un orķestru izpildījumā.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri: