“Marijas klusuma” pirmizrāde Berlīnē: filmas epizodes uzņemtas Daugavpils cietoksnī Kultūras ziņas

395
“Marijas klusuma” pirmizrāde Berlīnē: filmas epizodes uzņemtas Daugavpils cietoksnī

15. februārī Vācijā sākās Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls, kurā tiks prezentēta Latvijas režisora ​​Dāvja Sīmaņa spēlfilma “Marijas klusums”. Šī vēsturiskā drāma vēsta par Marijas Leiko un latviešu teātra "Skatuve" likteni Maskavā. Daudzas epizodes uzņemtas Daugavpils cietoksnī sadarbībā ar Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centru "Inženieru arsenāls".

Filma "Marijas klusums" ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc Eiropā strādājušās teātra un kino aktrises Marijas Leiko (1887–1938) dramatiskā dzīvesstāsta  un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise no Vācijas dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu, un kļūst par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieci un upuri. Filma veidota kā Latvijas un Lietuvas kopražojums (studijas "Mistrus Media" un "Broom Films") ar Nacionālā kino centra, Lietuvas Kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda, Latvijas Televīzijas un Eiropas Savienības fonda "Creative Europe MEDIA" atbalstu.

Daļa no filmēšanas procesa 2023. gadā notika Daugavpils cietoksnī – tika iesaistīti pilsētas iedzīvotāji, izmantojot vēsturiskas ēkas kā atbilstošas dekorācijas. Savu lomu šajā filmā nospēlēja arī "Inženieru arsenāla" eksponāts – restaurētā kravas automašīna ZiS-5, ko vadīja auto īpašnieks un Tehnikas centra mehāniķis Oļegs Paršuto.

Filmas pirmais seanss Berlīnē notiks 18. februārī. “Marijas klusumu” uz Latvijas kinoekrāniem varēs ieraudzīt jau šopavasar.

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls” ir plašākā motorizēto transportlīdzekļu ekspozīcija Latgalē. Tā ir unikāla retro tehnikas un lietišķā dizaina ekspozīciju platforma, kas ir izvietota vēsturiskajā 19. gs. ēkā Daugavpils cietoksnī. “Inženieru arsenālā” ir izveidotas četras ekspozīciju zonas ar kopējo platību 2500 m2: industriālā dizaina vēstures un spectehnikas, padomju spēkratu, mototehnikas un rietumu retro automobiļu sektori.

Vairāk informācijas: 28033133, inzenieruarsenals@daugavpils.lv.

www.facebook.com/Inzenieru.arsenals
www.instagram.com/inzenieru_arsenals
www.youtube.com/@inzenieruarsenals
www.tiktok.com/@inzenieru_arsenals

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!