Latvijas Nacionālā dabas muzeja izstāde “Svešie mūsu dabā” Kultūras ziņas

57
Latvijas Nacionālā dabas muzeja izstāde “Svešie mūsu dabā”

2024. gada 20. septembrī plkst. 14.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (Rīgas ielā 8) tiks atklāta Latvijas Nacionālā dabas muzeja izstāde “Svešie mūsu dabā”.
Izstādē apmeklētāji varēs uzzināt par kokaugiem, lakstaugiem, gliemežiem, kukaiņiem un zīdītājiem, kas mūsu dabā ir „svešinieki” un kļuvuši par ciemiņiem uz palikšanu.

Latvijā savvaļā sastopami vairāki simti augu un dzīvnieku sugu, kuru dabiskā izcelsme ir Amerika, Āzija un citi reģioni. Daļa no šīm sugām kļuvušas par invazīvām. Izstādē varēs uzzināt, kuras ir svešzemju sugas un no kurienes tās ienākušas Latvijā, ko darīt, lai nepieļautu tālāku sugu izplatīšanos. Izstāde būs interesanta ģimenēm ar bērniem, skolēniem, vides speciālistiem un ikvienam, kam rūp Latvijas daba.

Augu un dzīvnieku sugu pārvietošanās ir dabiska parādība, tomēr lielākoties to veicinājusi cilvēku darbība. Jaunajās teritorijās vairums šo sugu nespēj izdzīvot ārpus cilvēku radītiem dzīves apstākļiem, tomēr daļai izdodas pielāgoties dzīvei savvaļā, kur tās var radīt būtisku ekoloģisko un ekonomisko kaitējumu – kļūt invazīvas.

Latvijā savvaļā ir ap 630 svešzemju augu sugas, bet lielākajai daļai no tām nepiemīt invazīvas sugas pazīmes. Par invazīvām sugām uzskata aptuveni 35–50 sugas, un tās sastopamas gan uz sauszemes, gan ūdeņos.

Izstādes atklāšanā, 20. septembrī plkst. 14.00, ikviens varēs noklausīties Dabas muzeja ekoloģes Laumas Goldblates stāstījumu “Ciemiņš uz palikšanu”.

Izstādes darbības laikā skolēnu grupas var pieteikties apmeklējumam un ekskursijai pa tālr. 26433184.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Dabas muzeja atbalsta biedrību.

Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 2024. gada 10. novembrim.


Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs
museum@daugavpils.lv
tālr.: 20203713, 65424155
www.dnmm.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!