Šobrīd Daugavpilī

“Kupaļinka” ar dziesmām sveica ārzemju baltkrievus Kultūras ziņas

508
“Kupaļinka” ar dziesmām sveica ārzemju baltkrievus

2019.gada 12.aprīlī Republikas nacionālo kultūru centrā (RNKC) Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrija Minskā ar svinīgu sertifikātu pasniegšanas ceremoniju noslēdza pārrobežu baltkrievu radošo kolektīvu vadītāju apmācības. 12 valstu pārstāvjiem savu koncertu sniedza Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka”.

 

Radošās apmācības – unikāla iespēja pārrobežu baltkrieviem nedēļas laikā ieslīgt valodas vidē Baltkrievijā, nostiprināt zināšanas dažādās kultūras sfērās (dziesmas, dejas, folklora, nacionālais tautas tērps, dekoratīvā māksla, amatniecība, u.c.) un ar kolēģiem paplašināt sadarbības sakarus. Apmācības notiek uz Baltkrievijas Republikas Valsts kultūras universitātes izveidotās bāzes ar baltkrievu galvaspilsētas kultūras iestāžu apmeklējumiem. Pēc apmācībām katrs tās dalībnieks saņem starptautiskā tipa sertifikātu.

Republikāņu nacionālo kultūru centra vadītāja Olga Antoņenko, pasniedzot sertifikātus,  sveica pārrobežu baltkrievu organizāciju līderus ar veiksmīgu apmācību absolvēšanu un pauda cerību uz turpmāko ražīgo sadarbību. Kā pasākuma fināla akords kļuva koncerts, kuru sniedza baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” no Daugavpils. Kolektīvs ar ļoti lielu atbildību uzņēma šo ielūgumu un sagatavoja savu uzstāšanos tā, lai visspilgtāk prezentētu savu radošo daiļradi, kā arī iepazīstinātu klausītājus ar savas valsts dziesmām – latviešu un latgaliešu valodās.

“Kupaļinka” uzstājās savos jaunajos tautas tērpu kostīmos, uz pleciem tika segti lieli vilnas lakati, kuri pilnībā noslēdza folkloras kolektīva skatuves tēlu. Lakati – dāvana no Republikāņu nacionālo kultūru centra, par ko Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska sirsnīgi pateicās partneriem. RNKC un BKC ražīgi sadarbojas ne vienu vien gadu, starp organizācijām ir parakstīta sadarbības vienošanās.

 Braucienu uz Minsku pavadīja labvēlīgi saulains un pavasarīgs laiks, ceļotāju noskaņojums un iespēja atklāt sev kaut ko pavisam jaunu. Baltkrievijā savu popularitāti sāk iegūt rūpnieciskais tūrisms, kurā arī devās daugavpilieši, apmeklējot ekskursijas lielā alus darītavā. Filozofiskas emocijas izsauca izrāde “Ja rītdienas nav” Baltkrievu dramaturģijas Republikāņu teātrī. Neizdzēšamas atmiņas atstāja Visu svēto dievnams – piemineklis un jo īpaši tā kripta. Savukārt, izglītojošā ekskursija pa mūsdienu moderno, labiekārtoto lielās Eiropas valsts galvaspilsētu apstiprināja viedokli: Minsku var atvērt sev atkal un atkal!

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs