Šobrīd Daugavpilī

KULTŪRAS MINISTRIJĀ NOTIKA PROJEKTA “RĪTEIROPAS VĒRTĪBAS” PARTNERU SANĀKSME Kultūras ziņas

1173
KULTŪRAS MINISTRIJĀ NOTIKA PROJEKTA “RĪTEIROPAS VĒRTĪBAS” PARTNERU SANĀKSME

24. februārī Rīgā pulcējušies Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Rīteiropas vērtības” partneru pārstāvji, Kultūras ministrijas un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes speciālisti.

Projektu “Rīteiropas vērtības” īsteno seši partneri: Daugavpils pilsētas dome (vadošais partneris), Daugavpils novada dome, Krāslavas novada dome, Ludzas novada pašvaldība, Preiļu novada dome un Aglonas bazilikas draudze.

Jau ir pagājuši praktiski divi gadi no projekta sākuma un vēl divi gadi ir priekšā. Projekta partneri informēja Kultūras ministriju par projekta gaitām, konstatētām problēmām, projekta rezultātu un rādītāju sasniegšanas dinamiku.

Krāslavas novada dome jau ir izpildījusi visas projekta aktivitātes: ir rekonstruēti Krāslavas pils staļļi, tajos ir izveidota Amatu māja, ierīkotas divas jaunās izstāžu zāles un rādīti jaunie tūrisma pakalpojumi.

Preiļu novada dome praktiski ir pabeigusi Preiļu pils ēkas fasādes sakārtošanu: ir ielikti vēsturiskiem analogiem līdzīgi logi (attēlā) un durvis. Ir rādīts jauns pakalpojums: Preiļu pils parkā izveidota Dižkoku taka ar mobilo aplikāciju.

Ludzas novada pašvaldība pagājušogad veikusi arheoloģiskos izrakumus Ludzas pilsdrupu kompleksā, kā arī pabeigusi pils mūru konservāciju. Priekšā vēl pieguļošas teritorijas labiekārtošana un pils mūru izgaismošanas ierīkošana.

Daugavpils novada pašvaldība nodrošinājusi atpūtas vietas “Latgales sēta” labiekārtošanu un Markovas izziņas takas izveidi Daugavas lokos. Šeit vēl tiks atjaunota lauku sēta “Slutišķi 2” un tajā tiks ierīkota jaunā ekspozīcija.

Aglonas bazilikā ir plānots nomainīt 87 logus un ierīkot skatu platformu vienā no zvanu torņiem.

Savukārt Daugavpils pilsētas dome veido jauno Tehnikas un industriālā dizaina muzeju Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenālā. Jau ir uzsākti būvdarbi: veikti jumta demontāžas un iekštelpu iztīrīšanas darbi; ir uzsākta zudušo skursteņu un atiku atjaunošana; tiek restaurētas logailas un izveidoti pamati evakuācijas kāpņu jaunajai konstrukcijai. Kopumā uz doto brīdi ir izpildīti aptuveni 5% būvdarbu.

Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā.

Papildus informācija par projektu ir atrodama šeit:

https://www.daugavpils.lv/pilseta/pilsetas-attistiba/projekti/realizacija-esosie-projekti/kulturas-mantojums/projekts-riteiropas-vertibas-(5.5.1.-sam)

Informāciju sagatavoja:

Artjoms Mahļins

Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta

Projektu nodaļas vecākais eksperts projektu jautājumos

Tālrunis: 654 76067, e-pasts: artjoms.mahlins@daugavpils.lv