Kultūras dialogs kara laikā: "Robeža. Harkiva - Daugavpils" Kultūras ziņas

692
Kultūras dialogs kara laikā:

6. decembrī plkst. 17.30 Rotko muzejā Daugavpilī notiks unikāls pasākums: sadraudzības pilsētu Harkivas un Daugavpils iedzīvotāju tikšanās.

Šī ir platforma uzticamam un atklātam dialogam, kurā runātāji dalīsies ar saviem personīgajiem stāstiem par to, kāda ir bijusi dzīve pirms kara, kāda tā ir kara laikā, kā arī par to, kā ir mainījusies cilvēku attieksme pret krieviju kopš iebrukuma Ukrainas pilsētās. Apmeklētājiem būs iespēja uzdot jautājumus un piedalīties foruma teātrī, kura laikā turpināsies diskusijas par empātiju, krievijas dezinformācijas ietekmi, propagandas līmeni un vietējiem jautājumiem.

"Mēs varēsim redzēt, kas mūsu pilsētām ir kopīgs - mūsu atrašanās pierobežā, liels krievvalodīgo iedzīvotāju skaits, lielākie valsts centri pēc galvaspilsētām. Un arī ļoti bieži mūsu pilsētu iedzīvotāji atbalstīja vai atbalsta krievijas agresiju. Kā ir mainījies Harkivas iedzīvotāju viedoklis, sākoties pilnvērtīgai krievijas invāzijai Ukrainā, un kāpēc daudzi Daugavpils iedzīvotāji joprojām ir pakļauti krievijas propagandai? Kā iemācīties būt empātiskam, kā runāt ar cilvēkiem, kuri atbalsta karu, un kā dzīvo cilvēki šādās līdzīgās pilsētās - par to mēs runāsim paneļdiskusijā un foruma teātra laikā jau trešdien Daugavpilī," - Joren Dobkiewicz, biedrības "New East" vadītājs.

Pasākuma pirmā daļa notiks paneļdiskusijas formatā. Tas būs atklāts un uzticības pilns dialogs starp sadraudzības pilsētu iedzīvotājiem, kurā piedalīsies Tatjana Gildina un Viktorija Obruča, divas harkivietes, kuras šobrīd uzturas Latvijā. Klātesošie varēs uzdot runātājām interesējošos jautājumus, uzzināt par notikušo no pirmavotiem. Viņas stāstīs par to, kā karš ir mainījis cilvēku attieksmi pret krieviju un Kremļa politiku, kā mainījusies cilvēku dzīve pēc Krimas aneksijas, kā arī atbildēs uz klausītāju jautājumiem.

Otrajā daļā visiem dalībniekiem būs iespēja iesaistīties foruma teātra formātā, turpinot diskusiju par empātiju, viedokļu konfliktiem un lokāliem jautājumiem kara laikā.

"Foruma teātris tika radīts kā teātra paņēmienu kopums, kas mijiedarbojas ar skatītāju ķermeni, sajūtām un pieredzi. Procesa mērķis ir radīt iespējas dialogam, pārdomām un aktīvai risinājumu meklēšanai sabiedrībai aktuālām problēmām un konfliktiem. Foruma teātra galvenais uzdevums ir ne tikai meklēt problēmas un risinājumus, bet arī rosināt cilvēkus uz rīcību, pārdomām, foruma teātris nebeidzas brīdī, kad pasākums beidzas, cilvēki aiziet, bet turpinās viņu domās," - foruma teātra moderators, aktieris Eduards Beļņikovs.

Foruma teātris ir interaktīva metode, kurā ar teātra paņēmienu tiek analizētas un risinātas konkrētas, iesaistītajiem dalībniekiem aktuālas problēmas. Foruma teātrī par “aktieriem” un “skatītājiem” kļūst” ikviens dalībnieks, un visu kopējais mērķis ir meklēt risinājumus sarežģītām situācijām. Šī metode rosina dialogu, neierastā veidā aicina domāt par problemātiskām tēmām un tā ir pieejama ikvienam ieinteresētam cilvēkam. Foruma teātra nodarbības laikā dalībnieki diskutē par kādu konkrētu problēmu, un ar teātra metožu palīdzību identificē, kas ir šīs problēmas sakne un meklē veidus, kā to būtu iespējams novērst, mainot iesaistīto cilvēku rīcību un attieksmi.

Šis pasākums ir paredzēts, lai kopīgi izpētītu un izprastu mainīgos viedokļus un empātijas ceļus sarežģītas vēsturiskas situācijas apstākļos. Visi laipni tiek aicināti piedalīties šajā svarīgajā diskusijā.

Pasākums notiks krievu valodā, un ieeja tajā ir bez maksas. Lai piedalītos pasākumā, ir nepieciešama iepriekšēja reģistrācija, ko var izdarīt, izmantojot šo saiti: https://ej.uz/robeza_daugavpils

Pasākumu organizē nevalstiskās organizācijas "Krievu balss Latvijai" un "New East" ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.

Kontakti presei: Joren Dobkiewicz, +371 20133020, joren@neweasteurope.com

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2137998349871490

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!