Šobrīd Daugavpilī

Jauno radošo sezonu baltkrievi atklāja ar jubilejas koncertu Kultūras ziņas

621
Jauno radošo sezonu baltkrievi atklāja ar jubilejas koncertu

2020.gada 5.septembrī Vienības nama koncertzālē Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī ietvaros Baltkrievu kultūras centrs (BKC) sadarbībā ar kultūrizglītības biedrību “Uzdim” ar svētku koncertu, veltītu deju ansambļa “Ļanok” 20.gadadienai, atklāja jauno radošo sezonu.

Tradicionālās Baltkrievu kultūras dienas Daugavpilī iepazīstina Latvijas iedzīvotājus ar baltkrievu tradīcijām un ieražām, ar grezno Baltkrievijas mantojumu. Tādas mūžīgās vērtības, kā dzimtā valoda, rakstniecība, izglītība, kuras ir atzīmētas baltkrievu kalendārā, kā Zinību diena un Baltkrievu rakstniecības diena, deva BKC jaunās radošās sezonas startu.

Svētku pasākumu svinīgi atklāja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis un Kultūras pārvaldes vecākā kultūras pasākumu organizatore Diāna Soldāne. Savās runās abi atzīmēja BKC popularitāti un nozīmi pilsētas daudznacionālajā telpā.

Pirmo reizi Baltkrievu kultūras dienās viesojās Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Iļja Laputjs, konsule Gaļina Naidjonova, Baltkrievijas Republikas vēstniecības Latvijā pirmais sekretārs Jurijs Koļesovs augsti novērtēja pasākuma organizācijas profesionālo līmeni un koncertprogrammas daudzveidību. Par kultūru sadraudzību un sadarbību runāja Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsule padomniece Nataļja Pustovalova un Baltkrievijas Republikas konsuls Nikolajs Romankevičs.

BKC radošie kolektīvi – baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka”, kora kapella “Spadčina”, vokālais ansamblis “Praļeski”, bērnu studija “Skārbnīca” un deju ansamblis “Ļanok” demonstrēja spilgtu koncertprogrammu, daudzi no priekšnesumiem izskanēja pirmo reizi.

Par pasākuma naglu kļuva deju ansambļa “Ļanok” paraugdemonstrējumi, horeogrāfes Marinas Meduņeckas vadībā – liriskās, aizrautīgās dejas. Kolektīvs saņēma pateicības un goda rakstus no Kultūras pārvaldes, Baltkrievu kultūras centra, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta Daugavpilī, kā arī dāvanas no draugiem, kolēģiem, biedrības “Uzdim” valdes.

Pasākuma organizatori uz deju ansambļa “Ļanok” jubileju aicināja arī iepriekšējos vadītājus – Veru Kohani un Oļega Zaharņova, kuri sirsnīgi sveica savus bijušos dejotājus, atzīmējot viņu meistarību un radošo izaugsmi.

Baltkrievu kultūras centrs tradicionāli šajos svētkos saņēma apsveikumus no saviem kolēģiem. Siltus apsveikuma vārdus teica Krievu kultūras centra vadītāja, pašvaldības deputāte Nataļja Kožanova; Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča; Ukraiņu kultūras centra “Mrija” vadītāja Nadežda Stahovska, bet centru radošie kolektīvi priecēja skatītājus ar savām nacionālajām dziesmām un dejām. Vienības nama vadītāja Regīna Osmane, dāvinot balto rožu pušķi novēlēja BKC sekmīgu sezonas startu, jo BKC koncerts kļuva par pirmo pasākumu šajā zālē pēc ilgstošā ierobežojumu perioda, sakarā ar pandēmiju.

Skatītāji ar skaļiem aplausiem izrādīja savu lielisko noskaņojumu un saņemto pozitīvu no koncerta.

BKC vadītāja Žanna Romanovska pateicās viesiem, visiem kolektīviem – dalībniekiem, skatītājiem, kuri neaizgāja uz kartupeļu talku, bet atnāca uz koncertu. Tapāt atvainojās visiem skatītājiem, kuriem nepietika vietas. Īpašie pateicības vārdi Vienības nama vadībai un darbiniekiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs

Marija Pometjko, BKC metodiķe