Šobrīd Daugavpilī

Jaunieši pilsētas attīstības sarunām “piešķiļ” ambīciju dzirksti Kultūras ziņas

337
Jaunieši pilsētas attīstības sarunām “piešķiļ” ambīciju dzirksti

Piektdien, 26.februārī, Daugavpils jaunieši un jaunatnes lietu organizatori tikās tiešsaistes vebinārā – pārrunāja idejas un risinājumus Daugavpils attīstībai, lai tā būtu jauniešiem, bērniem, studentiem un ģimenēm arvien saistošāka. Jaunieši vēlēja pilsētai un reģionam būt vēl ambiciozākiem, lai vairotu iespējas kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu un mājvietu vēl citiem lieliem starptautiskiem notikumiem. Tiešsaistes seminārā jaunieši strādāja nelielās darba grupās un kopīgi plānoja aktivitātes piecos attīstības virzienos – 1) jēgpilni pasākumi Daugavpilī un tās apkārtnē, 2) tehnoloģijas un saziņas kanālu attīstība informācijas apmaiņai un sadarbībai, 3) Daugavpils izaugsmes veicināšana, tai skaitā jauniešu prasmju attīstība, 4) biznesa un uzņēmumu attīstība, kā arī 5) jauniešu satikšanās un diskusiju vietas.

Vebināra laikā Daugavpils domes Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore Diāna Soldāne dalībniekus iepazīstināja ar konkursa pieteikuma programmas koncepciju, gan ar jauniešu iespējām iesaistīties un risināt sev aktuālus jautājumus programmas ietvaros. Jorens Dobkevičs, kurš Daugavpilī dažādās organizācijas bijis aktīvs jau kopš bērnu dienām, uzrunāja jauniešus ar konkrētiem padomiem, kur meklēt finansējumu projektu idejām un kā īstenot savu ideju, savukārt daugavpiliete, pludmales volejboliste Anastasija Kravčenko, pievienojās vebināram no Amerikas Savienotajām Valstīm, kur šobrīd trenējas Olimpiskajām spēlēm un  vebināra noslēgumā jauniešiem novēlēja sekot saviem sapņiem un īstenot pārdrošākās ieceres. Diskusiju moderēja Ieva Garjāne, izaugsmes platformas “MeYou.one” vadītāja.

Semināra noslēgumā tika izveidots aktivitāšu saraksts, ko Daugavpils dome sadarbībā ar jauniešu organizācijām un aktīvistiem turpinās attīstīt, lai kopumā veicinātu pilsētas izaugsmi  un Daugavpils kā aktīvu jauniešu pilsētas atpazīstamību Latvijā un Eiropā.

Starp spilgtākajām jauniešu idejām ir vēlme izveidot pilsētas viedkarti, kas kalpotu gan sabiedriskajā transportā, gan apkopotu atlaides tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, izveidot jauniešu organizāciju un satikšanās vietu karti, izveidot Daugavpils kultūras mantojuma objektu maršrutu ar QR kodiem pie to fasādēm, izveidot Daugavpils jauniešu kiberkafejnīcu – jaunu satikšanās vietu ar sarunām, koncertiem un mobilām darba vietām, papildināt pilsētvidi ar norādēm par WiFi zonām, kurās soliņi aprīkoti ar ierīču uzlādes iespējām, attīstīt pamestos kvartālus, sakārtot kultūras mantojumu un veicināt pilsētas vizuālo estētiku, kā arī pilsētas komunikācijā daudz vairāk izmantot digitālos rīkus.

Semināru organizēja Daugavpils pilsētas dome un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Vizionārās kultūras fondu, domnīcu Culturelab un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore
tālrunis 28378679, 65423601,
e-pasts diana.soldane@daugavpils.lv.
daugavpils2027.eu 

 

* Sacensībā par titulu “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” līdzās Daugavpilij plāno iesaistīties arī Cēsis, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre un Valmiera. Plašāka informācija par Daugavpils pieteikumu un ar tā veidošanu saistītajām aktivitātēm mājaslapā daugavpils2027.eu