Šobrīd Daugavpilī

Jaunas izstādes Marka Rotko mākslas centrā: tējas laiks, Dānijas skaistums un simpozijs «Silva Linarte» Kultūras ziņas

1174

3. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tika vienlaikus atklāti trīs jauni izstāžu projekti, kas veltīti rudens noskaņai, dabas tēmām un omulībai: dāņu mākslinieču Vībekes Glarbo un Hjērdisas Hokas ekspozīcija “Vairāk nekā ilgas”, latviešu mākslinieces Skaidrītes Cihovskas “Tējas laiks” un simpozija “Silva Linarte” ietvaros radītie piecu gleznotāju darbi.

Dāņu mākslinieču skulptūras, gleznas, zīmējumi, instalācijas un grafikas darbi veido īpašu filozofisko telpu, kur ikviens var aizdomāties par dabas nozīmi mūsu dzīvē un tās lomu personības attīstībā no pašas bērnības.

Izstāde "Vairāk nekā ilgas" ir unikāla ne tikai ar savu noskaņu, bet arī ar pieeju mākslas objektu radīšanai. Daudzi no tiem ir gandrīz dabas artefakti, un to radīšanai tika izmantoti tādi materiāli kā zari, pelni un pat Latvijas augsne.

Vieglāku, mājīgāku atmosfēru var piedzīvot izcilās latviešu keramiķes Skaidrītes Cihovskas izstādē, kurā reprezentēti vairāki desmiti dažādu stilu izsmalcinātu tējkannu. Smalkas formas priecē acis un motivē uz mierīgu meditatīvu tējas dzeršanu.

Savukārt darbi, kas tapuši divu nedēļu ilgā starptautiskā glezniecības simpozijā "Silva Linarte", izceļas ar krāsu eksperimentiem. Šajā jau trešajā pēc kārtas simpozijā piedalījās Elga Grīnvalde (Latvija), Eimutis Markūns (Lietuva), Petra Heitketere (Vācija), Anna Špringere (Polija) un Zigurds Poļikovs (Latvija). Daži autori savos darbos centās paust personīgās saskarsmes pieredzi ar izcilo mākslinieci un skolotāju Silvu Veroniku Linarti (1939-2018).

Izstādes Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs apskatāmas līdz šī gada 17. oktobrim. Vairāk informācijas mājaslapā www.rothkocenter.com.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa