Šobrīd Daugavpilī

Informācija par Andrejdienu Kultūras ziņas

515
Informācija par Andrejdienu

Šī gada 29.novembrī Daugavpils Poļu kultūras centrā notika ikgadējās Andrejdienas svinības jeb “Andrzejki” (Andžejki). Uz vienu vakaru Poļu kultūras centrs pārvēšas līdz nepazīšanai, apveltīts ar maģisku auru un noslēpumainiem tēliem, kas ir gatavi pareģot tev nākotni, izlikt kārtis un atklāt jaunu pasaules skatījumu.

Andrejdienas sākās pārpildītā zālē, kur bija ieradušies visu paaudžu cilvēki, ģērbušies dažādās maskās vai izmantojot karnevāla aksesuārus, kas ir neatņema Andrejdienu sastāvdaļa. Pasākumu atklāja teātra grupa “Smaidīgā varavīksne” ar priekšnesumu, kurā tika attēloti maģiskie notikumi, kas apvij šo noslēpumaino veļu laiku. Pēc tam visiem pasākumu dalībniekiem bija iespēja apmeklēt zīlēšanu salonus pie noslēpumainajām zīlniecēm, ieskatīties savā nākotnē, atklāt ko dzīve tev ir sagatavojusi un ieraudzīt pasauli no maģijas puses. Kā arī tika dota iespēja ievēlēties vēlēšanos izvelkot ķiršu zariņu un, ja tas uzplauks, tad tava vēlēšanās piepildīsies. Kad dalībnieki bija izzīlējuši savu nākotni, viņi nodevās kopā jautrās rotaļās un mīklu minēšanā. Kad visas mīklas tika atminētas, sākās pasākuma jautrākā daļa, kur dalībniekiem bija iespēja paradīt savu veiklību un atjautību dažādos konkursos un tad izdejoties jautrā ballītē. Īpaši tika godāti Andreji, kam bija iespēja piedalīties izlozē un laimēt sev īpašu dāvanu.

Andrejdienas tiek plaši svinētas Polijā naktī no 29. uz 30. novembri, kad ir spēcīgs saules un mēness novietojums, kas tiek uzskatīts par ļoti maģisku notikumu ar spēcīgu enerģētiku. Senāk zīlēja tikai jaunas meitenes, lai uzzinātu vai pieburtu sev nākamo līgavaini. Bet vēlāk šī diena kļuva par tradīciju un savu nākotni zīlēja visi zināt gribētāji.

Paldies visiem, kas piedalījās Andrejdienas pasākumā uz tikšanos nākamgad!