Šobrīd Daugavpilī

Gaismā nāca grāmata “Krievu pasakas: sieviešu burvestības” Kultūras ziņas

289
Gaismā nāca grāmata “Krievu pasakas: sieviešu burvestības”

Noslēdzot gadu ar spilgtu pozitīvu notikumu, Daugavpils izdevniecība “Latgales Media centrs” izdeva dzejoļu krājumu “Krievu pasakas: sieviešu burvestības.” Grāmatas autore – Gaļina Ivanova, Krievu kultūras centra projektu vadītāja, Daugavpils Krievu rakstnieku organizācijas biedre.

Šī jau ir trešā Gaļinas Ivanovas grāmata. 2018.gadā gaismā nāca dzejoļu krājums mūsdienīgiem bērniem “Datorbrīvdienas”, 2019. – grāmata – albums “Krievu nams – Daugavpils lepnums”. Dažas nozīmīgas grāmatas tika izdotas Gaļinas redaktūrā.

No 2014.gada dzeja tiek publicēta ikgadējā krājumā “Dzejas dienas”, iekļauta Daugavpils krājumā “Vehi vremeni”, kā arī republikāņu poētiskais almanahs “Pismena”.

Jaunā grāmata ir paredzēta pieaugušajiem, kuri nezaudē ticību brīnumiem un krievu pasaku brīnumaino gaismu. Grāmatā ir apkopoti 25 aizraujoši stāsti, galvenās varones vēstījumā. Un bieži vien šīs versijas nav saistītas ar šabloniem, kuri mums ir pazīstami no bērnības. Ne tikai slavenā Jeļena Prekrasnā, Vasiļisa Premudrā, Zelta zivtiņa, Černuška (krievu Pelnrušķīte) ar savu stāstu iepazīstinās arī ne vispozitīvākie personāži – Baba-jaga un pamāte, kā arī tie, kam pasakās parasti uzmanība netiek pievērsta, piemēram, babka un černavka.

“Atšķirībā no žurnālistikas, kur raksta autoram, balstoties uz faktiem, ir jābūt objektīvam pret materiāla varoni, radošumā varu skaidri pateikt: es vienmēr esmu savas burvīgās varones pusē un atradīšu attaisnojumu jebkurai viņas rīcībai!”, - apstiprina Gaļina Ivanova.

Krājuma redaktore un “Latgales Media centrs” vadītāja Žanna Romanovska atzīmē: “Izņemot aizraujošu lasīšanu, šiem stāstiem ir vēl viena īpatnība – sižetu ir viegli interpretēt mūsdienu dzīvē. Jo, lai gan pasakains laikmets ir aizgājis tālu pagātnē, attiecības starp cilvēkiem kopš tā laika ir maz mainījušās. Un sieviete visu laiku gaida īsto mīlestību!”

Pasaku stāstus izcili ilustrēja māksliniece Aļona Kondratoviča.

Tirāža – 100 eksemplāri.

Grāmata izdota ar Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību fonda programmas līdzfinansējumu.

Krājuma prezentācija un tikšanās ar lasītājiem noteikti notiks, kad to ļaus visi nepieciešamie apstākļi.

 

Preses relīzi sagatvoja:

Sabiedriskā organizācija “Latgales Media centrs”

Foto N. Margeviča