Šobrīd Daugavpilī

Fotogrāfijas, dokumenti un grāmatas palīdz saprast un atjaunot pagātni Kultūras ziņas

786
Fotogrāfijas, dokumenti un grāmatas palīdz saprast un atjaunot pagātni

16. martā Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika trešais pasākums no pētnieciskās akcijas “Manas ģimenes artefakti” sērijas, kuras mērķis ir izzināt Daugavpils baltkrievu etnisko un nacionālo identitāti,. Šoreiz ģimenes arhīvu izpētes tēma bija dokumenti, fotogrāfijas un grāmatas, kas Daugavpils baltkrievus saistīja ar etnisko dzimteni.

Atklājot vakaru, Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska tradicionāli atsaucās uz akadēmiķi un etnogrāfi Janīnu Kursīti-Pakuli, kura atzīmē, ka starp lietām svešā telpā īpašs piepildījums ir fotogrāfijām, kuras “no vienas puses, palīdz neaizmirst tuviniekus, dzimtās vietas. No otras puses, pilda arī kādu maģisku funkciju”. Tuvo cilvēku fotogrāfijas, iemīļotā pasaku grāmatiņa, skolas raksts vai cits personīgais priekšmets no savas, vecāku mājas, palīdz atgūties un iedzīvoties jaunajā vietā. Tās, lai arī bojātas, iezīmē robežu un palīdz atjaunot pagātni.

Par aptiprinājumu šiem vārdiem kļuva 12 dalībnieku uzstāšanās: viņi dalījās nostalģiskajās atmiņās, vēršot uzmanību uz savāktajiem, no laika nodzeltējušajiem dokumentiem, apbružātajām fotogrāfijām un “līdz caurumiem” nolasītajām grāmatām. Dažām relikvijām, kas glabā laikmeta garu, ir ap 150 gadu.

Ž. Romanovska prezentēja Daugavpilī 1928.gadā izdoto brošūru “Na Polackim zamčišči”. Pasakaino uzvedumu pēc Jankas Kupala “Sapnis Kurgānā” lugas inscenēja Daugavpils Valsts baltkrievu ģimnāzijas skolotāja Olga Saharova, un viņa izdeva to ar veltījumu “dzimtajai vietai Polockai”. BKC muzejam izdevumu nodeva Saharovu ģimenes mazmeita Nonna Ahmetullajeva. Jāatzīmē, ka daudzās ģimenēs vecās fotogrāfijas un dokumenti nav saglabājušies, jo tie tika iznīcināti varas iestāžu, militāro ugunsgrēku vai represiju rezultātā.

Vakara scenārija pamatā bija prezentācija: ekrānā tika attēloti skenētie fotoattēli un dokumenti. Katra runātāja emocionālā uzstāšanās aizkustināja līdz dvēseles dziļumiem. Jo tie bija stāsti par saviem senčiem, sākot ar vecākiem, vecmāmiņām un vectēviem līdz pat 5. paaudzei. Un daudzi mirkļi viņu dzīvē bija ne tikai sarežģīti, bet arī traģiski. Pirmā un Otrā pasaules kara šausmas, kolektivizācija, deportācija, koncentrācijas nometnes, pārdzīvotais izsalkums un postažas, nepanesami smagais darbs skāra daudzus.

Ņinas Juhnovskas dzimtā tēvoča dzīvesstāsts ir tam pierādījums. 1942.gadā 17 gadus jaunais zēns no ciema rietumu Baltkrievijā tika izvests uz Vāciju, lai strādātu. Ģimenes arhīvā ir tikai daži dokumenti, kuri saņemti pēc pieprasījuma ar Sarkanā krusta palīdzību: fotogrāfija uz dokumentiem, anketa un ārstu atzinums par nāvi. Tēvoča mirstīgās atliekas atrodas Šveicē, uz robežas ar Vāciju, bet personīgās kapa vietas baltkrievu viesstrādniekam, mirušam svešienē, 19 gadu vecumā, no tuberkulozes, nav.  

Neticami aizraujoša bija Alenas Rodionovas vēsture. Viņas vecvectēvs kopā ar brālēnu 1928.gadā devās peļņā riskantā ceļojumā uz Argentīnu. Ceļojums līdz Buenosairesai ilga vairāk nekā trīs mēnešus. Bet šis stāsts ir ar laimīgām beigām – vīrieši nopelnījuši labu kapitālu un pēc 4 gadiem veiksmīgi atgriezušies dzimtenē. Vecvecvectēva ģimene nopirka zemi, lauksaimniecības tehniku, uzbūvēja viensētu un bija diezgan turīgi.

Dzejnieks Staņislavs Volodjko savam tēvam veltīja dzejoli “Jedzinoličnik” un nolasīja to pēc tam, kad bija atrādījis fotogrāfiju. 1950-to gadu fotogrāfijā attēlots zemnieks ar savu iemīļoto zirgu – palīgu. Tēvs nebija iestājies kolhozā, zirgs ģimenei tika atņemts.

Fotomākslinieks Eduards Ļitvinovskis prezentēja vecvecmāmiņas un vecvectētiņa laulības apliecību: viņi savu laulību noslēdza 1934.gadā, Gomeļas apgabala Žlobinas pilsētā. Dokuments tika noformēts tikai 1955.gadā. Kas ir ievērojams, pagājušā gada decembrī Gomeļā notika E.Ļitvinovska personālā fotoizstāde un radās interese par savām etniskajām saknēm.

Iespējams, atmiņas ir mūsu dvēseles stiprākā īpatnība. Tāpēc šodien ir tik interesanti izpētīt senās fotogrāfijas – tajās ir ikdienas dzīve, cilvēki, arhitektūra, tā laika notikumi. Lūk, Grodņas apgabalā ganībās dzen govi mazā meitenīte Marija, bet pagalma aizmugures plānā, blakus mājai, kuras jumts vēl klāts ar salmiem, tēvs būvē jaunu siena šķūni. Savukārt četri braši vīrieši skatās no “Viļņas-Poznaņas lidmašīnas reisa iluminatoriem” – tas ir Gaļinas Sontockas tēvocis, kurš tika fotografēts svētkos reklāmas stendam, 1930.gadā.

Un tad seko Gaļinas Karoļas stāsts par 1900.gada bildi, par savu čaklo vectēvu. Vēl interesantāka bija līdz 108 gadiem nodzīvojušā vecvectēva personība. Viņš bija ļoti bagāts. Vecvectēvs nekad nešķīrās no lādes, kurā glabāja zeltu; tiesa, vēsture bija noslēpumaina – lādīte pazuda bez pēdām.

Marinas Mindrikas stāsts pārcēla visus Otrā pasaules kara laikā. Tēvs bija frontētājs, bet viņu ģimene Mijoru rajonā, riskējot ar dzīvību, visu kara laiku slēpa ebrejus. Pēc tam ebreju ģimene pārcēlās uz Rīgu un ilgi uzturēja saikni ar saviem glābējiem.

Izpratne un interese par savām saknēm nāk ar laiku, svarīgi apkopot un saglabāt savas ģimenes vēsturi pēcnācējiem. Par to vakarā runāja daudzi. Piemēram, Inna Vaļuško saviem bērniem un mazbērniem ierakstīja ģimenes vēsturi 20 lapās. Svetlanai Stoļarovai 70 gadu vecumā tēvocis nodeva ģimenes ciltskoku, kura saknes stiepjas daudzos gadsimtos, ar rekomendāciju turpināt izpēti. Valentīna Lipinska, kā vēsturniece, saprot dokumentu vērtību un glabā ģimenes relikvijas: tēva balvas, īpašuma sertifikātu, krājgrāmatiņas, fotoattēlus.

Dalīties stāstos par baltkrievu ģimeņu priekšmetu un notikumu vēsturi turpināsim aprīlī. Nākamais pētnieciskās akcijas “Manas ģimenes artefakti” posms būs veltīts darbarīkiem – mājas un lauksaimniecības. Tikšanās notiks 13.aprīlī plkst. 17.00, Baltkrievu kultūras centrā. Pievienojieties!

 

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko,

Baltkrievu kultūras centra metodiķe