Šobrīd Daugavpilī

„Ebreja dvēseles vijole” Kultūras ziņas

571
„Ebreja dvēseles vijole”

Šī gada 16.martā plkst. 19.00 S. Mihoelsa dienu ietvaros Latviešu kultūras centra (Rīgas 22a) balkonā notiks muzikāli teatrāls uzvedums „Ebreja dvēseles vijole”, kas ir veltījums mūsu novadniekam aktierim, režisoram Solomonam Mihoelsam atzīmējot viņa 130. dzimšanas dienu.

Uzvedums iecerēts kā kamerizrāde, kurā dominēs kabarē atmosfēra. Tajā piedalīsies mūziķu kolektīvs no Rīgas, galvenajā lomā Daugavpils teātra aktieris Mihails Abramovs. Kā norāda izrādes režisors Viktors Jansons: „Izrāde ir veidota kā aktiera filozofiskas pārdomas un dialogs ar skatītāju. Galvenais varonis, salīdzinot sevi ar izcilo aktieri Solomonu Mihoelsu un viņa dzīves gājumu, mēģinās rast atbildes uz jautājumiem par to, kas nosaka cilvēka dzīves ceļu, viņa izvēles, kā notikumi ietekmē ikvienu no mums.”

Izrāde norisināsies krievu valodā. Ieeja ar ielūgumiem, ko var saņemt darba dienās plkst. 10.00 – 17.00 Latviešu kultūras centrā (ieeja no Ģimnāzijas ielas puses) pie dežuranta. Vietu skaits ir ierobežots.

Kopumā S. Mihoelsa dienu ietvaros Daugavpilī norisināsies vairāki pasākumi: izstāžu “Izcilie Latgales ebreji” un “Ebreju kalendāri Latvijā” atklāšana (16.martā izstādes apskatāmas bez maksas), tautas teātra „Iskateļ” izrāde „Mihoelss-ģēnijs no Dvinskas”, atvērto durvju diena S. Mihoelsa mājā (Mihoelsa ielā 4), ziedu nolikšana pie aktierim veltītās piemiņas plāksnes.

 2. Mihoelsa dienas 2020 rīko un atbalsta Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Latviešu kultūras centrs, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, Daugavpils pilsētas 2.speciālā pirmsskolas izglītības iestāde, Kultūras pils.

Informējam, ka pasākumi var tikt fotografēti un filmēti Kultūras pārvaldes publicitātes un vēsturiskām vajadzībām.

Solomons Mihoelss (Šloime Vovsi) – režisors, aktieris, pedagogs, sabiedriskais darbinieks, Valsts Ebreju teātra mākslinieciskais vadītājs, viens no pirmajiem PSRS Tautas skatuves māksliniekiem. Dzimis 1890.gada 16.martā Daugavpilī (toreizējā Dinaburgā), Postolaja ielā 4 (tagad Mihoelsa iela). Deviņu gadu vecumā uzrakstīja savu pirmo lugu.

  1. Mihoelsa devums teātrim - 14 uzvedumi un vairāk nekā 30 nospēlētas lomas. Viena no viņa radošā darba virsotnēm ir Šekspīra “Karaļa Līra” uzvedums Maskavas Valsts ebreju teātrī 1935. gadā.
  2. Mihoelsa dzīve traģiski pārtrūka 1948.gada 13.janvārī.

 

Papildus informācija:

Vita Viļevko

Daugavpils pilsētas domes

Kultūras pārvalde

t.: 20613226

e-pasts: vita.vilevko@daugavpils.lv