Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils un Vitebskas sadarbības projekts palīdzēs saglabāt kultūras vērtības Kultūras ziņas

829

7. jūnijā, Daugavpils pilsētas svētku laikā, Latviešu Kultūras centrā (LKC) pulcējās Daugavpils un Vitebskas (Baltkrievija) pārstāvji. Tikšanās iemesls bija iepriecinošs un svētkiem piederīgs – oficiāli uzsākts kopīgais projekts “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība II” (ENI-LLB-1-062), kura rezultātā abas pilsētas bagātinās pieredzi kultūras jomā un uzlabos kultūras iestāžu materiāltehnisko bāzi.

Projekts paredz ciešu sadarbību starp Daugavpili un Vitebsku, kuras jau vairāk nekā 20 gadus vieno sadraudzības pilsētu saites. Projekts ir arī turpinājums iepriekšējai veiksmīgai Daugavpils un Vitebskas pārrobežu sadarbībai. Nupat aizvadītajos pilsētas svētkos A.Pumpura skvērā bija iespēja vērot pirmo no projekta aktivitātēm: viduslaiku deju, amatu, spēļu un zobencīņu demonstrāciju, kā arī baltkrievu tautudeju meistarklasi Baltkrievijas vēsturisko rekonstrukciju kluba „VARGENTORN” izpildījumā. Šai aktivitātei sekos citas interesantas meistarklases un pasākumi abās valstīs.

Daugavpils Latviešu kultūras centra Lielajā zālē projekta īstenošanas gaitā veiks kosmētisko remontu, saglabājot telpu vēsturisko autentiskumu. Balkona pārejā nomainīs pirms 82 gadiem ieklāto izdilušo parketa segumu. Savukārt kafejnīcas telpu ne vien izremontēs, bet arī aprīkos ar jaunu skaņas un gaismas tehniku, izveidojot šeit jaunu kultūras telpu – „Akordeonistu krodziņu”, ko plāno izmantot dažādu interesantu pasākumu rīkošanai.

Vēl viens ieguvums būs jaunu mūzikas instrumentu un skatuves tērpu iegāde akordeonistu orķestrim, kas ir viens no Daugavpils ievērojamākajiem kolektīviem  ar 60 gadu ilgu pieredzi. Projekta gaitā ieplānots sagatavot orķestra koncertprogrammu, kura izskanēs Daugavpilī un Vitebskā. Ar 10 jauniem akordeoniem un  jaunu bungu komplektu Daugavpils mūziķu sniegums iegūs jaunu skanējumu. Izmantojot pārrobežu sadarbību, kolektīvi apgūs jaunas, daudzveidīgākas prasmes, ar kuru palīdzību nodrošinās aktīvu un ilgspējīgu to pastāvēšanu,  tradicionālās mākslas popularizēšanu. Kolektīvu izaugsme gūs rezonansi starptautiskos festivālos un citās kultūras norisēs.

Remontdarbus paredzēts veikt pusotra mēneša laikā. Projekta īstenotāji sola, ka tie neietekmēs pasākumu norisi un jau vasaras izskaņā LKC varēs uzņemt apmeklētājus atjaunotās telpās.

Projekts “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība II” tiek realizēts Eiropas kaimiņattiecību instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros.

Šis sižets ir sagatavots ar Eiropas Savienības atbalstu kā daļa no projekta DAUGAVPILS UN VITEBSKA: KULTŪRAS SADARBĪBA UN ATTĪSTĪBA II, ko finansē Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri: