Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils Poļu kultūras centrs sagatavojis virtuālo izstādi "Lieldienas atklātnes. No Halinas Siņavskas un Alfreda Lilientāla kolekcijām" Kultūras ziņas

669
Daugavpils Poļu kultūras centrs sagatavojis virtuālo izstādi

Vairāk nekā 80 pastkaršu var apskatīt virtuālajā izstādē "Lieldienas atklātnes. No Halinas Siņavskas un Alfreda Lilientāla kolekcijām" Daugavpils Poļu kultūras centra (PKC) mājaslapā www.ckp.lv un PKC Facebook lapā. Piedāvātās pastkartes ir daļa no Halinas Siņavskas un Alfreda Lilientāla pastkaršu privātkolekcijām.
Halina Siņavska ir poliete no Daugavpils. Visu mūžu strādājusi par ķīmijas skolotāju Daugavpils poļu skolā. Mācīja bērniem arī poļu valodu. Viņas hobijs ir pastkaršu vākšana. Nodarbojās ar to no bērnības. "Man bija 7 gadi, kad es sāku vākt pastkartes. Tā nebija kolekcionēšana. Man bija daudz paziņu, mēs bieži sarakstījāmies. Viņi man sūtīja atklātnes. Es tās saglabāju "- stāsta Halina Siņavska.
Izstādes ekspozīciju veido atklātnes no Halinas Siņavskas un Alfreda Lilientāla privātkolekcijām. Visvecākās pastkartes izstādē nāk no Alfreda Lilientāla kolekcijas. Viņš bija labi zināms Latvijā vitrāžu meistars. Pēc II Pasaules kara Alfreds Lilientāls bija Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Stikla mākslinieciskās apstrādes nodaļas vadītājs. Daudzu gadu garumā viņš kolekcionēja pastkartes. Poļu kultūras centra izstādē ir piedāvātas 1904. – 1932. gadu pastkartes no Alfreda Lilientāla kolekcijas.
Pastkartes, kuras atdala gandrīz 100 gadu, rāda mums, cik daudz ir mainījies: latviešu rakstāmvaloda, cilvēku apģērbs, zīmējumi utt. Visvecākās pastkartes ir parakstītas ar tinti.
Izstādes organizēšanas ideja radās 2020.gadā un pieder Halinai Siņavskai, kura piedāvāja Poļu kultūras centram lieldienu atklātnes no savas kolekcijas, bet vēlāk arī vecākās pastkartes no Alfreda Lilientāla kolekcijas. 
Ceram, ka šīs vecās pastkartes un Lieldienu laiks ienesīs Jūsu sirdīs pavasara prieku, mieru un labu garastāvokli!

http://ckp.lv/pl/aktualnosci/5663/centrum-kultury-polskiej-przygotowalo-wystawe-quot-wielkanocne-pocztwki-z-kolekcji-p-haliny-siniawskiej-i-p-alfreda-lilientala-quot