Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils kultūras un radošās personības aicinātas pārrunāt pilsētas kultūras attīstības vīziju un mērķus seminārā Kultūras ziņas

711
Daugavpils kultūras un radošās personības aicinātas pārrunāt pilsētas kultūras attīstības vīziju un mērķus seminārā

Otrdien, 30.martā, plkst.10.00 Daugavpils kultūras organizāciju pārstāvji un radošās personības aicinātas uz tiešsaistes semināru “KultūraiRADA 2027: Daugavpils kultūras attīstības vīzija un mērķi”. Seminārā tiks prezentēti Daugavpils kultūras patēriņa un nozares pārvaldības pētījuma rezultāti un pārrunātas kultūras jomas attīstības izaicinājumi un iespējas.

Daugavpils kultūras pārvalde jau uzklausījusi virkni ierosinājumu, ar kuriem kultūras un citu nozaru pārsāvji dalījušies tiešsaistes domapmaiņās, radošo kvartālu attīstībai veltītajā nākotnes pilsētas spēlē un citās Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikuma sagatavošanai veltītās diskusijās. Taču aizvadītajos mēnešos veikts arī apjomīgs nozares izpētes darbs - īstenota Daugavpils iedzīvotāju un kultūras darbinieku elektroniskā aptauja, organizētas padziļinātas kultūras nozares vadītaju intervijas, fokusgrupas ar radošo industriju, amatiermākslas un tūrisma jomas pārstavjiem. Tāpēc seminārā tiks analziēta un apspriesta Latvijas Kultūras akadēmijas un domnīcas “Culturelab” veiktā pētījuma rezultāti, pētījuma dati publiskoti Daugavpils pašvaldības mājaslapā https://www.daugavpils.lv/assets/upload/manager/Kultura/Dokumenti/petijums.pdf .

Daugavpils kultūras pārvalde un eksperti semināra dalībniekus plāno iepazīstināt ar saviem ierosinājumiem Daugavpils kultūras dzīves attīstīšanai, vienlaikus aicina Daugavpils radošas personības, nevalstiskā, privātā, valsts un pašvaldību sektora kultūras darbiniekus dalīties pārdomās un redzējumā, kas viņuprāt būtu nozīmīgākie veicamie darbi turpmākajos septiņos gados un arī līdzdarboties Daugavpils kultūras  nozares vīzijas un mērķu definēšanā. Kultūras sektora pārstāvju atziņas ir būtiskas sagatavojot Daugavpils Kultūras attīstības programmu 2021.-2027.gadam un Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikumu.

Reģistrēšanās semināram “KultūraiRADA 2027: Daugavpils kultūras attīstības vīzija un mērķi” norit līdz 29. martam https://www.daugavpils.lv/kulturai-rada.

Latvijas Kultūras akadēmijas un domnīcas “Culturelab” veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka Daugavpils iedzīvotāji kopumā ir apmierināti ar esošo kultūras pasākumu un aktivitāšu piedāvājumu Daugavpils pilsētā. Vienlaikus vēlētos kvalitatīvākus un interesantākus kultūras pasākumus, vairāk norišu jauniešiem un norāda uz citiem aspektiem, kurus kultūras jomā iespējams stiprināt.

Arī kultūras sektora pārstāvji kopumā esošo kultūras piedāvājumu vērtē pozitīvi, vienlaikus atzīst, ka kultūras piedāvājums varētu būt inovatīvāks un mūsdienīgāks, ka pilsētā būtu nepieciešams vairāk kultūras iespēju ārpus pilsētas centra un jāstiprina nevalstiskā sektora un radošo industriju iesaiste, pašvaldībai jārada stimuli radošu ideju un laikmetīga kultūras piedāvājuma veidošanai. Gan iedzīvotāji, gan jomas profesionāļi atbalsta kandidēšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam un saredz to kā būtisku kultūras jomas un pilsētas attīstības katalizatoru.

Semināru organizē Daugavpils pilsētas dome un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Vizionārās kultūras fondu, domnīcu ”Culturelab” un Latvijas Kultūras akadēmiju.

 

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore
tālrunis 28378679, 65423601,
e-pasts diana.soldane@daugavpils.lv.
daugavpils2027.eu