Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilieši apgūst gatavošanas noslēpumus! Kultūras ziņas

925
Daugavpilieši apgūst gatavošanas noslēpumus!

Biedrības “Latvijas Nedzirdīgo savienība” Daugavpils reģionālā biedrība regulāri organizē pavārmākslas studijas “Gatavojam veselīgi, ēdam garšīgi!” kulinārijas un konditorijas nodarbības projekta “Varam, tāpēc arī darām!” ietvaros.

Savu viedokli par to izsaka projekta vadītāja Elvīra Čaika: “Mūsu klubā projekta “Varam, tāpēc arī darām!” ietvaros notiek pavārmākslas studijas nodarbības. Cilvēku atsaucība ir ļoti liela, katru reizi nodarbības apmeklē daudz cilvēku. Ausma Sadovska, kulināra un pavāre, ne tikai mums māca gatavot, bet arī iesaka to, ko nevajag pirkt. Piemēram, neiesaka pirkt margarīnu, jo tā sastāvs ir ļoti briesmīgs, labāk pirkt sviestu, tādu kā EKO. Patiess prieks, ka varam organizēt gatavošanas nodarbības, tās ir ļoti lietderīgas un uzskatu, ka tās vajadzētu organizēt arī turpmāk. Tagad mums ir savs cepeškrāsnis un plīts, varam jebkurā dienā nākt un kaut ko pagatavot. Dalība projektā deva iespēju iegādāties virtuves piederumus, kādus cilvēki principā nevar atļauties, bet tagad mūsu biedri var nākt un aktīvi darboties klubā.

Mums paveicās, ka kopā ar Ausmu ir iespēja apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus. Viņas vecāki bija nedzirdīgi un viņa atnāca uz klubu, arī māk zīmju valodu. Kad mums bija IK ''Nezinīši'', es aicināju Ausmu uz klubu, lai noskaidrotu, piemēram, kā pagatavot piparkūku, Vecrīgas kūkas. Ausma deva receptes un mēs mājās paši gatavojām. Kad rakstījām projektu, aicināju Ausmu apmācīt daugavpiliešus ēdienu gatavošanā. Viņa piekrita uzreiz, jāsaka gan, ka viņa nekad neatsaka, ja mēs kaut ko lūdzam. Viņa ir ne tikai profesionāla pavāre, bet arī ļoti foršs un jauks cilvēks, un mūsu nodarbībās atmosfēra ir omulīga.

Savās nodarbībās mēs uzzinām jaunas receptes. Vienā no nodarbībām mācījāmies gatavot ķirbju krēmzupu. Visi klātesošie ļoti brīnījās par to, ka tajā var pievienot ingveru. Daudzi cilvēki pat nezināja, kas ir ingvers. Var šķist, ka no ķirbja neko garšīgu nevar pagatavot, bet tā nav tā. Mēs nezinājām, ka var pagatavot krēmzupu. Tā garšoja vienkārši kolosāli, un jāatzīmē, ka tā bija ne tikai garšīga, bet arī veselīga.

Ēdienu gatavošanas noslēpumus apgūst ne tikai sievietes, bet arī vīrieši. Nodarbībās darbojas visi, kas atnāk: kāds mizo, kāds griež, visi ir nodarbināti.”

 

Šī projekta realizācijai tika piešķirts Domes līdzfinansējums no Domes Sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda.

 

Teksts un foto: Anita Slavinska, ziņu korespondente.