Daugavpilī viesosies dzejnieks, atdzejotājs un dziesmu tekstu autors Marts Pujāts Kultūras ziņas

148
Daugavpilī viesosies dzejnieks, atdzejotājs un dziesmu tekstu autors Marts Pujāts

10. septembrī plkst. 12.30 Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā (Rīgas ielā 22a, 1. stāvā) viesosies dzejnieks, atdzejotājs un dziesmu tekstu autors Marts Pujāts ar dzejas krājumu “Dāma baltos džinsos”.
Marts Pujāts ir sešu dzejas krājumu autors, darbojas arī kā atdzejotājs. Dzejoļus sāka rakstīt 14 gadu vecumā. Literatūrā debitēja ar dzejas krājumu “Tuk tuk par sevi” un saņēma Klāva Elsberga prēmiju. Otrais dzejas krājums “Mūsu dziesma” piesaka lakoniskāku un atsvešinātāku poētiku. M. Pujāta dzeja iekļauta arī latviešu dzejas antoloģijās angļu valodā (2001), bulgāru valodā (2008), zviedru valodā (2008) un lietuviešu valodā (2012), kā arī kopkrājumā “Six Latvian Poets”, kas Ievas Lešinskas atdzejojumā izdots Lielbritānijā 2011. gadā.

2013. gadā nāca klajā M. Pujāta trešais dzejoļu krājums “Nāk gaismā pati lampa”, kuram tika piešķirta žurnāla “Latvju Teksti” dzejas balva. Krājums tika nominēts TV raidījuma “100 grami kultūras” balvai “Kilograms kultūras”, tas saņēma Literatūras gada balvu kā labākais dzejoļu krājums.

Dzejnieks raksta dzeju arī bērniem – par dzejas krājumu “Ej nu ej” saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu un Jāņa Baltvilka balvu. 2022. gadā pēc grāmatas motīviem tika uzvesta Lauras Jēkabsones kameropera bērniem "Ej nu ej". 2022. gadā iznāca vēl viens dzejas krājums, kurš domāts pamatskolas bērniem “Zenīts”. Krājumam piemīt emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto, atgriešanās 90. gadu skolas mācību klasēs un gaiteņos. Mūziķis un Marta klasesbiedrs Jānis Šipkēvics dzejoļus pārvērta muzikālā izrādē “Zenīts”.

2023. gadā iznāca dzejnieka sestais krājums “Dāma baltos džinsos”, kurš veidots kā tematisks dzejoļu cikls par Latvijas apdzīvotām vietām. Tajā gadā krājums saņēma Dzejas dienu balvu un žurnāla “Domuzīme” balvu, bet 2024. gadā Latvijas literatūras gada balva nominācijā “labākais dzejas autordarbs”. Balva tika piešķirta par dzeju, kuras lakonisms un precizitāte iezīmē gan Latvijas, gan iekšējās pasaules noslēpumaino, neatklāto, bet vienmēr klātesošo ģeogrāfiju.

Marta Pujāta dzejas krājums “Dāma baltos džinsos” ir pieejams Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs.

Tikšanās ar Martu Pujātu tiek organizēta Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Ieklausies. Izlasi. Iedvesmojies” ietvaros.

Pasākumā tiks filmēts/ fotografēts. Vairāk informācijas šeit.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 76345

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!