Daugavpilī viesosies dzejniece Ligija Purinaša Kultūras ziņas

531
Daugavpilī viesosies dzejniece Ligija Purinaša

Otrdien, 12. septembrī, plkst. 14.00 Daugavpilī viesosies literāte, literatūrkritiķe, publiciste un žurnāliste Ligija Purinaša, aicinot uz saistošu sarunu par identitātes meklējumiem dzejā un radošo procesu dzejas krājumos “Sīvīte” un “Pierobežas”.

Dzejniece dzimusi un dzīvo Rēzeknē. Ieguvusi bakalaura grādu vēsturē Daugavpils Universitātē, savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā – bakalaura grādu baltu filoloģijā. Maģistra studijas turpinājusi kultūras vēsturē, kā arī reģionālajos medijos un komunikācijā. Aktīvi darbojusies biedrībā “Latgolys studentu centrs”, strādājusi par autori Latvijas radio Latgales studijā raidījuma “Kolnasāta” literatūrkritikas sadaļā "Kolnasātys gruomotplaukts". No 2020. līdz 2022. gadam ir bijusi centra “Marta” Rēzeknes filiāles vadītāja. Ir vairāku desmitu Latgales grāmatniekiem un literātiem veltītu rakstu, recenziju un sarunu autore latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, kā arī rakstu autore kultūras interneta žurnālā satori.lv.

2019. gadā iznācis L. Purinašas debijas krājums "Sīvīte" − liecība par sievieti mūsdienu Latgalē. Grāmatas vienojošais motīvs ir sieviete, tās spēja un nepieciešamība būt stiprai. Tiek atklāts jaunas sievietes skatījums uz notiekošo Latgalē, kultūrā, pasaulē, kas savijas ar skarbu, asu mirkļa fiksāciju, realitātes atspoguļojumu.

Savukārt 2022. gadā iznācis autores otrais dzejoļu krājums "Pierobežas". Pati autore atzīst ka krājuma “kontekstā pierobeža – tā ir vieta, kur tūlīt tiks šķērsota kāda robeža, un nav skaidrs, vai tā ir teritoriāla, vai tā ir jūtu vai sajūtu robeža, vai tā ir tikumu, vērtību robeža: Es ļoti centos darīt tā, lai krājumā tā pierobežu koncepta nozīme būtu tiešām daudzslāņaina un katrs varētu paņemt to, kas viņam tajā brīdī ir svarīgākais”.

Ligijas Purinašas dzeju angliski ir tulkojis Džeids Vils (Jayde Will), tā ir iekļauta Londonā izdotajā bilingvālajā dzejoļu krājumā "Pādejais Modeļs / The Last Model", kā arī publicēta Budapeštā – žurnālā "Panel Magazine" (#7). 2022. gadā viņas teksti ir iekļauti Baltijas literārajā žurnālā "No More Amber #2".

Ligijas Purinašas dzejoļu krājumi ir pieejami lasītājiem Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs.

Tikšanās ar Ligiju Purinašu notiks otrdien, 12. septembrī, plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā (Rīgas ielā 22a, 1. stāvā).

Pasākums turpinās literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šogad rīko Latgales Centrālā bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 7. kārtas ietvaros.

Pasākumā tiks filmēts/fotografēts.

 

Informāciju sagatavoja:
projekta vadītāja,
Latgales Centrālās bibliotēkas
Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja
Jeļena Dusjavičiene
65426422
jelena.dusjaviciene@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!