Daugavpilī izskanējuši poļu kopienas rīkotie Polijas un Latvijas valsts svētku pākumi Kultūras ziņas

527
Daugavpilī izskanējuši poļu kopienas rīkotie Polijas un Latvijas valsts svētku pākumi

Šogad Polijas Neatkarības gadadienai un Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai veltītās svinības sākās 5. novembrī ar lielu koncertu. Tajā piedalījās Vienības nama Latviešu un latgaliešu kultūras centra profesionālais pūtēju orķestris „Daugava” (diriģents Arnolds Grīnberts) un Poļu kultūras centra vokālais ansamblis „Daugavas krāsas” (vadītājs Staņislavs Jakovenko). Pasākuma sākumā klātesošos sveica Polijas Republikas vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvarotais lietvedis, Polijas Republikas Vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Mariušs Podgurskis, kā arī DVPI „Vienības nams” vadītāja p.i. Diāna Soldāne. Koncertā izskanēja patriotiskās dziesmas poļu un latviešu valodā.

Polijas un Latvijas neatkarības svētku svinību turpinājumā 10. novembrī notika sveču iedegšana Daugavpils Katoļu kapos pie Nezināmā poļu karavīra kapa un Poļu karavīru kapos Laucesē. Poļu kultūras centrs ik gadu piedalās Starptautiskajā akcijā “Piemiņas gaisma”, pieminot brīvības cīņās kritušos karavīrus. Šogad Daugavpils poļiem pievienojās arī Polijas Republikas Vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Mariušs Podgurskis un viesi no Polijas- fonda "Polska Fundacja Narodowa" (vadītājs Cezarijs Jurkevičs) un fonda "Kresy w Potrzebie" (vadītāja Agņeška Skovroņska).

11. novembrī Brīvības parkā pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem notika Polijas Neatkarības gadadienai un neatlaidīgajai cīņai par brīvību veltīts pasākums. Pirms vairāk nekā simts gadiem poļu un latviešu karavīri plecu pie pleca cīnījās ar Sarkano armiju, atbrīvojot Latgali. Lai pieminētu šos notikumus, pie Piemiņas krusta šajā dienā pulcējās Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, Domes deputāti, pašvaldības iestāžu pārstāvji, Daugavpils Svētā Pētera Ķēdēs draudzes prāvests Mārtiņš Klušs un Elernes Kunga Jēzus Debeskāpšanas draudzes pr. Janušs Bulašs, Latvijas Poļu Savienības priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe, Latvijas Poļu Savienības priekšsēdētāja vietnieks un Daugavpils poļu biedrības "Promieņ" priekšsēdētājs Rišards Stankevičs, Zemessardzes 34. kājnieku bataljona pārstāvji un pilsētas iedzīvotāji. Svinīgo pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Polijas Republikas Vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Mariušs Podgurskis, kā arī fonda "Polska Fundacja Narodowa" un fonda "Kresy w Potrzebie" pārstāvji. Pie pieminekļa tika nolikti vainagi un ziedi, kā arī iedegtas baltas un sarkanas sveces.

Polijas un Latvijas Neatkarības svētku svinības Daugavpilī noslēdzās ar Sv. Misi par Tēvzemi Daugavpils Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā.

Poļu kultūras centrs izsaka lielu pateicību par atbalstu Daugavpils pilsētas Domei un J.Oļševska fondam “Palīdzība poļiem austrumos”.

Projektu līdzfinansē Polijas Republikas Ministru padomes priekšsēdētāja kanceleja konkursa "Poļu kopienas un ārzemēs dzīvojošie poļi 2023" ietvaros.

Fotogrāfijas autors: Ilona Kravčonoka

Papildu informācija:
DVPI "Vienības nams"
Poļu kultūras centrs
Svetlana Manohina
t.: +371 65439718
e-pasts: dompolski@inbox.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!