Daugavpilī būs skatāma tautastērpu fotogrāfiju izstāde “Piecgarša” Kultūras ziņas

144
Daugavpilī būs skatāma tautastērpu fotogrāfiju izstāde “Piecgarša”

Otrdien, 16. jūlijā, plkst 15.00 Vienības nama Mazajā zālē (Rīgas ielā 22a, ieeja no Ģimnāzijas ielas puses) notiks tautastērpu fotoprojekta "Piecgarša" izstādes atklāšana.

Izstādē būs apskatāmas lielformāta fotogrāfijas, kurās redzamas lellītes – tautumeitas no izstādes "Lobs ar lobu sasatyka" kopā ar Latvijas cilvēkiem – tautastērpu nēsātājiem. Tās ir ģimenes, folkloristi, politiķi, skolotāji. Latvijas cilvēki tautastērpā kopā ar mazo tautumeitu veido divkāršu identitātes apliecinājumu. Fotogrāfijas papildinās Zviedrijā dzīvojošās latviešu izcelsmes mākslinieces Kristīnes Lagzdas Haapanen zīmējumi. Savukārt, lai skatītājs uzzinātu, no kā tiek izgatavots tautastērps, katrai fotogrāfijai klāt nāks sava tekstīlija. Par to parūpējusies Latgales Etnogrāfiskās vēstniecības vadītāja Iveta Seimanova.

Izstādi Daugavpilī aicinām apskatīt līdz 14. augustam darba dienās pl. 10.00 - 19.00; sestdienās, svētdienās pl. 10.00 -17.00. Ieeja izstādē bez maksas.

Ideja par šādu fotoprojektu radās uzrunājot fotogrāfi Sintiju Cērpiņu. Fotogrāfes tvertās bildes krāsā ļoti pietuvinātas gadsimtam, kas raksturo tautastērpu nēsāšanas laiku. Darbs notika vairāk nekā divarpus gadus. Projektu pavada arī multimākslinieces Evikas Muižnieces logo "Audzē sevī tautumeitu" – tās ir datorgrafikā saliktas Baltu zīmes atbilstoši cilvēka vecumam, tādējādi iezīmējot cilvēka mūža ritumu, kas veiksmīgi atklājas fotogrāfijās.

Kā norāda izstādes veidotāji: „Šī izstāde ir kā laba „pēcgarša” pagājušā gada dziesmu un deju svētkiem un izstādei ”Lobs ar lobu sasatyka”, kas tika veidota par godu Latgales kongresam, kur 25 vecos čemodānos 37 lellītes Latgales tautastērpos piestāja 74 dažādās pieturvietās Latvijā un ārpus valsts robežām (Polijā, Lietuvā, Igaunijā, Apvienotajos Arābu Emirātos.

Kāpēc izvēlējāmies Latgales tūres atklāšanu  Daugavpilī?- Tāpēc, ka tieši Daugavpilī 1940. gadā notika pēdējie LATGALES dziesmu un deju svētki. Tā arī ir zināma ,,Piecgarša,, kas ir piemirsta. Mēs to gribam atgādināt.”

Izstādi Daugavpilī rīko Latgales etnogrāfiskā vēstniecība sadarbībā ar DVPI "Vienības nams" Latviešu un latgaliešu kultūras centru.
Informējam, ka pasākuma laikā notiks filmēšana un fotografēšana publicitātes un vēsturiskajām vajadzībām.

Projekta atbalstītāji, sadarbības partneri: Latgales reģiona attīstības aģentūra, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latviešu vēsturiskās zemes, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, RIX "Rīgas lidosta", Jūrmalas brīvdabas muzejs, Latvijas Universitātes botāniskais dārzs, "Masterprint".

Papildu informācija:
Vienības nama Latviešu un latgaliešu kultūras centrs
Tradīciju māja
t.: +37126377313
www.vienibasnams.lv

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!