Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī baltkrievu Salavecis apmainīja piparkūkas pret atklātnēm Kultūras ziņas

1179
Daugavpilī baltkrievu Salavecis apmainīja piparkūkas pret atklātnēm

2021.gada 17.decembrī Daugavpilī varēja satikt baltkrievu Salaveci un viņa mazmeitu Sniegbaltīti. Viņi satikās ar mazajiem pilsētniekiem un viņu vecākiem, kā arī apmainīja saldo eglīti - piparkūku pret bērnu paštaisītām atklātnēm ar novēlējumiem Daugavpilij.

Ziemassvētku laiks jau ir klāt: galvenajā laukumā gaismiņu izrotāta stāv svētku egle, visur ir dzirdamas bērnu priecīgās balsis. Tieši tāpēc decembra sākumā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) paziņoja par radošo Ziemassvētku akciju “Es novēlu Daugavpilij…”. Piedalīties akcijā varēja ikviens, jo organizatori  nenoteica vecuma ierobežojumus.

Tā, piektdien, zem izrotātas arkas Alejas un Rīgas ielu krustojumā uz tikšanos ar baltkrievu pasaku varoņiem sanāca bērni ar vecākiem un vecvecākiem. Ievērojot sociālo distanci, viņi devās pie svētku varoņiem, dāvināja pašdarinātas atklātnes ar novēlējumu pilsētai, pretī saņemot saldo piparkūku ar Jaunā gada galveno simbolu – eglīti, un par piemiņu iemūžināja foto. Kāds stāstīja dzejoli, paši ziņkārīgākie uzdeva jautājumus.

Kā atzīmēja Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, “BKC ideja tika adresēta ģimenēm. Vecāki novērsās no sociālajiem tīkliem un ZOOMiem, pavadīja laiku kopīgā radošajā atmosfērā ar saviem bērniem. Kopā saņēma saldās dāvanas un fotografējās, pēc tam, svētku noskaņojumā, pa mirdzošo Rīgas ielu devās pie galvenās egles Vienības laukumā. Mēs atklātnēs lūdzām uzrakstīt novēlējumu Daugavpilij un saņēmām daudz siltu un patiesu novēlējumu. Īpaši aizkustinoši bija lasīt ar bērnu roku rakstīto, lai ātrāk beigtos pandēmija un skolās atceltu maskas”.

Salavecis un Sniegbaltīte akcijas laikā saņēma 84 apsveikuma atklātnes, dažādās krāsās un izmēros, veidotas dažādās tehnikās, ar novēlējumiem Daugavpilij trijās valodās – krievu, latviešu un baltkrievu. Savai dzimtajai pilsētai bērni novēlēja visu labāko, piemēram:

“Lai Daugavpils māju logos vienmēr spīd gaisma un ielas pilnas ar laimīgiem cilvēkiem! Skaistumu un mājīgumu mūsu mīļajai Daugavpilij!”

«Я желаю Даугавпилсу больше добрых жителей, которые будут о нем заботиться. Пусть он процветает и развивается, и становится только лучше!»

«Жадаю Даўгаўпілсу цеплыні, згоды, развіцця і стаць культурная сталіцай Еўропы 2027, тым чынам шмат-шмат грошыкаў!».

Visi Baltkrievu kultūras centra Ziemassvētku akcijas novēlējumi tiks apkopoti un ievietoti internetā, bet dāvinātās svētku atklātnes rotās iestādes biroju.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Irina Apeināne