Šobrīd Daugavpilī

Pagājuši 35 gadi: ar lūgšanām dievkalpojumā atcerējās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas upurus Kultūras ziņas

281
Pagājuši 35 gadi: ar lūgšanām dievkalpojumā atcerējās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas upurus

Pirmdien, 2021.gada 26.aprīlī Daugavpils Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo kapelā notika lūgšanu dievkalpojums par godu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas upuru piemiņas 35.gadadienai. Dievkalpojumu vadīja tēvs Aleksandrs (Jukimovičs). Piemiņas pasākums notika ievērojot visus pandēmijas prasības un ierobežojumus.Černobiļas AES ceturtā energobloka sprādziena rezultātā 1986.gada 26.aprīlī radioaktīvais piesārņojums izplatījās vairāk nekā 200 tūkstošu kvadrātkilometros. Pamatā tās bija mūsdienu Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas teritorijas. Pēc Vispasaules veselības aizsardzības organizācijas datiem pēc avārijas ap 600 tūkstošu cilvēku bija pakļauti augstajai radiācijas devai, kuri dzīvoja 30 km radiusā. Tie bija vietējie iedzīvotāji un AES darbinieki, kā arī likvidācijas un attīrīšanas darbu dalībnieki.

Piemiņas dievkalpojums kopā ar baltkrievu, krievu, ukraiņu diasporām un “černobiļiešiem” kļuva par tradīciju: ikgadu aprīļa beigās Daugavpils dievnamos pēc Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) iniciatīvas notiek dievkalpojums par Černobiļas AES upuriem. Šoreiz kopā ar baltkrievu, krievu kultūras centriem un ukraiņu kultūras biedrību dievkalpojumā piedalījās Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta Daugavpilī un Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta Daugavpilī pārstāvji, kā arī veterānu sabiedrisko organizāciju dalībnieki.

“Ir pagājuši 35 gadi kopš lielākās tehnogēnās katastrofas mūsdienu cilvēces vēsturē. Tās sekas vēl ilgu laiku dos ziņas par sevi. Cilvēkam dota zīme aizdomāties par iejaukšanos apkārtējā vidē, par cilvēka pārākumu pār dabu. Pēctečiem obligāti ir jāsaglabā savās sirdīs atmiņu par to sērojošu datumu, lai vairāk nepieļautu traģisko kļūdu.”  savā sprediķī uzsvēra tēvs Aleksandrs.

Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs,
Marija Pometjko, BKC metodiķe