Bibliotēkas logos skatāma Agijas Stakas putnu ilustrāciju izstāde Kultūras ziņas

155
Bibliotēkas logos skatāma Agijas Stakas putnu ilustrāciju izstāde

Daugavpilī, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centra logos skatāma mākslinieces, bērnu grāmatu ilustratores un autores Agijas Stakas putnu ilustrāciju izstāde.

Daugavpilī, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centra logos skatāma mākslinieces, bērnu grāmatu ilustratores un autores Agijas Stakas putnu ilustrāciju izstāde.

Izstādē ir aplūkojami  vairāki desmiti zīmējumu, kas radīti ne tikai grāmatām, bet arī pasaku kalendāriem, krāsojamajām grāmatām, jauno ornitologu kasāmplakātam un pat dažām pastkartēm. Ilustrācijas tapušas daudzu gadu garumā un ir zīmētas gan Raiņa, Māra Runguļa, Vitauta Ļūdēna un citu dzejnieku dzejoļiem, gan brāļu Grimmu pasakām, Ērika Kūļa, Māra Oltes un Ellenas Landaras stāstiem, gan bezgala daudzām latviešu tautas pasakām un teikām.

Putnu ilustrāciju izstāde tapa pavisam neparasti, stāsta Agija: “Dzīvoju Rīgā, Pārdaugavā, Mārupītes krastā un, bēdājoties par upeskrasta vidi, organizēju invazīvo milzu lakstu - puķu sprigaņu ravēšanas talkas. Atsaucība nebija liela, tikai ģimene un daži draugi. Līdz reiz ieradās Zaļās atmodas muzejs ar saviem atbalstītājiem. Pēc darba sirsnīgi pateicos talciniekiem. Tad arī tika minēts, ka "lielā paldies" vietā muzejam derētu kāda ilustrāciju izstāde.”

Apskatījusies savus darbus, māksliniece secinājusi, ka viņai ir daudz zīmētu putnu. Sakumā nav bijis domu, ka izveidotā ekspozīcija pieredzēs vēl kādas izstādīšanas. Taču izstāde skatītājiem iepatikās un sāka ceļot pa Latvijas bibliotēkām līdz nu ir nonākusi arī Daugavpilī, kur būs skatāma līdz jūlija beigām.

Agija Staka ir absolvējusi Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Ar grāmatu ilustrēšanu nodarbojas kopš 1991. gada. Māksliniece ir vairākkārtēja balvu laureāte: saņēmusi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes “Pavasara balvu”, nominēta Jāņa Baltvilka balvai, 2013. gadā Agijai Stakai piešķirta Pastariņa prēmija.

 

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 76345

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!