Šobrīd Daugavpilī

Baznīcu nakts fonds aicina vērt dievnamu durvis apmeklētājiem Kultūras ziņas

812
Baznīcu nakts fonds aicina vērt dievnamu durvis apmeklētājiem

Jau pēc mēneša – 28. maijā no plkst. 18.00 līdz 24.00 visā Latvijā norisināsies akcija “Baznīcu nakts”, kuras laikā ikvienam būs iespēja iepazīt Latvijas baznīcas ārpus dievkalpojumu norises laika. Savukārt, baznīcas, kurām nav iespējas uzņemt apmeklētājus vēlajās vakara stundās, no plkst. 10.00 līdz 22.00 aicinātas iesaistīties “Atvērto baznīcu dienas” akcijā.

Latvija ir bagāta ar daudzveidīgu kultūras un arhitektūras mantojumu. Tas nozīmīgā mērā veido Latvijas identitāti un mūsu valsts – pilsētu un novadu – tūrisma piedāvājuma saturu. Pilsētu un lauku dievnami glabā mūsu tautas vēsturi – tie ir bijuši liecinieki daudziem jo daudziem Latvijas ģimeņu un dzimtu vēstures notikumiem – laulībām, kristībām un lūgšanām dzīves ceļos.

Jau no 2014. gada Latvijā notiek kultūras notikums “Baznīcu nakts”, kas maija pēdējā sestdienā aicina iepazīt baznīcu mantojumu. Taču Baznīcu nakts ilgst tikai sešas stundas – no 18.00 līdz pusnaktij. Tas ir pārāk īss laiks dievnamu iepazīšanai. Tādēļ 2021. gadā pirmo reizi Baznīcu nakti papildināja un paplašināja Atvērto baznīcu diena.

Šogad “Atvērto baznīcu diena” ar aicinājumu – Apceļosim baznīcas! – notiks sestdien 28. maijā no pulksten 10.00 līdz 22.00. Baznīcu nakts laiks, kā tas jau ir ierasts, būs no 18.00 līdz pusnaktij.

Līdzīgi kā akcija Apceļosim Latvijas pilis un muižas Atvērto baznīcu diena un Baznīcu nakts ir kultūras notikumi, kuriem ir potenciāls sekmēt kultūras tūrismu Latvijas novados un vēsturiskajās zemēs. Lai tas labāk izdotos un dotu pienesumu arī novada uzņēmējiem, kuri strādā viesmīlības nozarē, ļoti būtisks ir novadu pašvaldību atbalsts. Abus šos notikumus organizē – izsludina, aicina piedalīties, apkopo informāciju interaktīvā kartē, veido komunikāciju medijos – Baznīcu nakts fonda brīvprātīgo komanda.

Šogad Baznīcu nakts Latvijā norisināsies jau septīto gadu. Notikums ir kļuvis par garīgu kultūras pieredzi visas Latvijas dzīvē, ik gadu apvienojot vairāk nekā 100 dievnamu, kur ar dažādiem pasākumiem apmeklētāji tiek aicināti iepazīt baznīcu, tās kultūras un garīgās vērtības. Baznīcu nakts pasākumi ir piemēroti ģimenēm, draugu grupām un individuāliem apmeklētājiem, un dalība tajos ir bez maksas.

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai ir atceļojusi no Austrijas un Čehijas. Pirms 13 gadiem Baznīcu nakts  aizsākās Austrijā kā Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam tas norisinājās arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Igaunijā, bet no 2014. gada – Latvijā.

Reliģisko draudžu pieteikšanās dalībai “Baznīcu nakts” un “Atvērto baznīcu dienas” norisei, aizpildot tiešsaistes anketu: https://ieej.lv/rAIZ2. Papildus informācija www.baznicunakts.lv.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas pašvaldības

Komunikācijas nodaļa,

Nodibinājums “Baznīcu nakts fonds”