Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu Kupalles tradīcijas tika atdzīvinātas muzeja pagalmiņā Kultūras ziņas

606
Baltkrievu Kupalles tradīcijas tika atdzīvinātas muzeja pagalmiņā

2021.gada 9.jūlijā notika svētku koncerts “Baltkrievu Kupalle”, kuru organizēja Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldi un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju.

Baltkrievu Kupalles tautas svētki jau ir kļuvuši par Daugavpils ikgadējo kultūras tradīciju, tikai katru gadu mainot formātu un organizēšanas vietu. Šogad svētku koncerts “Baltkrievu Kupalle” notika Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā. 

Skaistā Kupalles motīvos izrotātā skatuve, improvizētais ugunskurs, skatītājiem sagatavotie galdiņi ar meistarklasēm – Kupalles pušķu veidošanai no pļavu ziediem, talismana izgatavošanai no dabas materiāliem, maģiskajiem Kupalles dzērieniem no zālēm un medus, iespēja nofotografēties Kupalles vēlējumu riņķī – tas viss veidoja neaprakstāmo svētku atmosfēru.

Startu šogad pirmajam publiskajam pasākumam deva BKC vadītāja Žanna Romanovska un Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Iļja Laputjs, kuri atgādināja par Kupalles tautas tradīciju sakrālo spēku.

Dinamisku toni koncerta sākumā ar baltkrievu riņķadeju un latgaliešu tautas dziesmu deva baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” (māksl.vad. Večeslavs Petrovs). Deju ansamblis “Ļanok” (māksl.vad. Marina Meduņecka) aktīvi dejoja polku, dejas “Karapet” un “Kaņušinu”. Meitenes no vokālā ansambļa “Praļeski” (māksl.vad. Anastasija Lukašenoka) ne tikai talantīgi un aizkustinoši dziedāja Kupalles dziesmas, bet arī izspēlēja nelielu fragmentu ar ziedu pīšanu Kupalles vainagos, bet kora kapellas “Spadčina” (māksl.vad. Janina Juzefoviča) dziesmām visi draudzīgi dziedāja līdzi un skatītāji atbalstīja kolektīvus ar skaļiem aplausiem. Dzejnieks Staņislavs Volodjko pārsteidza ar dzejoļu “На Івана, на Купалу” lasīšanu “repa” stilā, bet Zāļu sieva (Marija Pometjko) tik pārliecinoši dalījās ar maģisko Kupalles zāļu noslēpumiem, ka daži skatītāji lūdza padalīties ar šīm zālēm. 

Vadītāji Jasj (Vladimirs Stasevičs) un Janina (Alena Rodionova) harmoniski savienoja numurs; Irina Apeināne un Dagnija Ļitvinovska parūpējās par drošības pasākumu ievērošanu, saistītu ar koronovīrusa pandēmiju; brīvprātīgā Ilona Romanovska dāsni cienāja viesus ar zāļu tēju, palīdzēja veidot talismanus.

Ir rezultāts, ļoti  pozitīvs – un tas ir svarīgi. Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicības vārdus par atbalstu Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldei, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejam, Pašvaldības policijai, visiem māksliniekiem un skatītajiem, Daugavpils un Latvijas plašsaziņas līdzekļiem, kā arī cer, ka pasākumi atgriezīsies ierastajos formātos, bez ierobežojumiem.

Informāciju sagatavoja:
Marija Pometjko, BKC metodiķe