Šobrīd Daugavpilī

Baltkrievu centrā tika atklāta Sofijas Šabuņevičas izstāde Kultūras ziņas

306
Baltkrievu centrā tika atklāta Sofijas Šabuņevičas izstāde

2020.gada 9.oktobrī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) savu darbu uzsāka jaunās mākslinieces no Rīgas, Sofijas Šabuņevičas, personālā gleznu izstāde “Sajūtu ūdenskritums”.

Sākotnēji šī izstāde tika plānota festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” ietvaros Kultūras pilī, taču epidemioloģiskie ierobežojumi ienesa savas korekcijas. Radošās apspriešanas formāts BKC izveidoja dvēseliska tuvuma un mājīguma sajūtu, notika arī nepiespiesta sarunas.

S.Šabuņeviča ir daugavpiliete, ir pabeigusi  Jāņa Rozentāla mākslas skolu mākslinieka ilustratora specialitātē un palika uz dzīvi galvaspilsētā. Gleznas tiek gleznotas klasiskā reālisma stilā ar eļļas krāsām, kas pēc mākslinieces domām tas dod iespēju maksimāli izteikt iedomātus tēlus. Īpaši padodas gleznot portretus, jo viņai patīk aplūkot cilvēkus, ķert mīmiku un emocijas, atveidot tās uz audekla. “Man interesē vairāk cilvēks, nekā 150 zaļā krūma nokrāsas”. Mākslinieces radošajā krājumā ir ap simts gleznām. Daudzas no tām atrodas privātajās kolekcijās Austrijā, Krievijā, Latvijā. S.Šabuņevičas pirmā personālizstāde notika pagājušajā gadā, dzimtajā Daugavpilī, tālāk sekoja dalība kolektīvajos radošajos projektos.

Sofijas Šabuņevičas izstāde Baltkrievu centrā nav nejauša. Viņas vecāki jau ilgus gadus ir Baltkrievu biedrības “Uzdim” locekļi. Sofijai ir baltkrievu-poļu saknes, dzimtā valoda ir krievu, izglītību ieguva latviešu valodā. “Jūs, kā daudzi jaunie cilvēki Latvijā, eksistējat multikulturālisma un noteiktā kosmopolītisma zīmēs, atvērti visām kultūrām, bet visa pasaule ir atvērta jums”, atzīmēja BKC vadītāja Žanna Romanovska, pasniedzot māksliniecei festivāla suvenīrus ar saules un vējdzirnavu simboliem.

Par sauli, darbu un laimi latviešu un baltkrievu valodā dziedāja vokālā ansambļa “Praļeski” vadītāja Anastasija Lukašenoka, veidojot mākslas vakara muzikālo noformējumu.

Šo simbolismu turpināja arī raksti uz tradicionālā baltkrievu austā dvieļa (ručņik), kuru Baltkrievijas Republikas konsule Daugavpilī Gaļina Naidjonova dāvāja māksliniecei kā talismanu, novēlējot radošo izaugsmi, daudz izstāžu, tajā skaitā arī Baltkrievijā.

Šogad Sofijai bija ieplānotas izstādes Vitebskā un Kaļiņingradā, bet koronovīrusa pandēmijas dēļ tās nācās atlikt. Par to arī pastāstīja Valentīna Šabuņeviča, mamma un vienlaicīgi mākslinieces menedžere. “Ar mammas palīdzību un ar Dieva svētību viss sanāk”, uzskata S.Šabuņeviča.

Sofija ir neordināra personība, kura ir aizrautīga un aizraujoša: jau bērnībā sāka zīmēt, domāt, konstruēt, rakstīja dzeju, nodarbojās ar mūziku. Šobrīd dzīvo Rīgā, pasniedz glezniecības privātstundas, glezno gleznas savai dvēselei un pārdošanai. Uzskata sevi par laimīgu cilvēku, jo viņai ir mērķi un iespējas tos realizēt: veidot kaut ko skaistu un nozīmīgu, tādā veidā dāvājot cilvēkiem labumu un pašai realizējoties kā personībai šeit, Latvijā, kuru mīl un no kurienes doties prom negrib.

Izstāde “Sajūtu ūdenskritums” ir atvērta BKC (Alejas ielā 68-1A) līdz 17.novembrim. Ieeja pēc iepriekšēja pieraksta (t.  654 24695).

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pomejtko, BKC metodiķe