Atnācis “Spas” – aizrit vasara Kultūras ziņas

51
Atnācis “Spas” – aizrit vasara

2024. gada 19. septembrī Vienības nama Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika baltkrievu tautas ieražu svētki “Spas”, ar kuru tradīcijām iepazinās Daugavpils sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Svētki “Spas” ir seni svētki, kuros cieši savijušās pagāniskās un kristīgās tradīcijas. Baltkrievu ieražu svētku kalendārā ir atzīmēti trīs “Spas” svētki: “Medus Spas”, “Ābolu Spas” un “Maizes Spas”. Visi šie svētki ir saistīti ar vasaras nogali un ražas vākšanu. “Medus Spas” tiek svinēts 14. augustā un šajā dienā uz galda noteikti jāliek medus. “Ābolu Spas” ir viscienītākais svētku laiks, kuru atzīmē 19.augustā - tiek baudīti āboli, ābolu kvass vai tēja, ābolu konditorejas izstrādājumi, ābolu siers vai ievārījums. Starp citu, baltkrievu vidū populārākās ir tādas senas ābolu šķirnes kā “pepinka” un “štetina”. “Maizes Spas” tiek svinēts 29. augustā un saimnieces tajā cenšas cept maizi no jaunās ražas miltiem.

Nav pārsteigums, ka svētkiem “Spas” ir daudz ticējumu un tradīciju, ar kuriem pasākumā iepazinās Baltkrievu kultūras centra viesi no Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim”, Vācu biedrības “Erfolg” un Invalīdu biedrības. Svētku muzikālo noskaņojumu radīja baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka”, savukārt dzejnieks Staņislavs Volodjko nolasīja savus dzejoļus par “Spas” svētkiem.

Par šo ieražu svētku interesantākajiem faktiem un tradīcijām dalībniekiem stāstīja BKC vadītāja Žanna Romanovska un kultūras projektu vadītāja Anastasija Borovska. Viesi ar aizrautību minēja mīklas un iepazinās ar baltkrievu dekoratīvi-lietišķo mākslu, izgatavojot baltkrievu tradicionālo atklātni-vicinanku. Pasākuma noslēgumā viesi degustēja tradicionālo “Spas” cienastu un piedalījās baltkrievu tautas spēlē “Spilventiņš” (“Подушачка”).

Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centra
Kultūras projektu vadītāja
Anastasija Borovska
tel.: +371 65424695, 20374840
e-pasts: anastasijaborovska21@gmail.com

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!