Šobrīd Daugavpilī

Apkopoti fotokonkursa “Pankūkas Masļonkai” rezultāti Kultūras ziņas

371
Apkopoti fotokonkursa “Pankūkas Masļonkai” rezultāti

No 2021.gada 1. līdz 14.martam Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) organizēja fotokonkursu “Pankūkas Masļonkai”, veltītu baltkrievu Masļonkas (Masļeņicas) svinēšanai. Konkursa rezultāti apkopoti – ir noskaidroti uzvarētāji, kuri saņems diplomus un kulinārijas grāmatu “Kirmašouskija prismaki”.         

Masļeņicas svētkus, kurus svin daudzas kristiešu tautas, baltkrievi sauc par Masļonku. Saskaņā ar baltkrievu tradīcijām, šos svētkus ir pieņemts svinēt plaši. Masļeņicas svētku kults ir saistīts ar saules dzimšanu – no turienes nāk arī tradicionālās pankūkas. “Kur dūmi, tur pankūkas, tur Masļonka!” – tā teikts baltkrievu sakāmvārdā.

Apaļas, karstas, zelta pankūkas, it kā atgādina miniatūru spīdekli. Visi jau ir noilgojušies pēc saules, siltuma, pavasara, svētkiem. Baltkrievu kultūras centra rīkotais fotokonkurss “Pankūkas Masļonkai” kā reiz deva iespēju kovida ierobežojumu laikā parādīt radošo aktivitāti un izcept mājās pankūkas, kuras obligāti bija piepildītas ar priecīgu noskaņojumu un pozitīvismu. 

Priecē tas, ka atsaucās gandrīz 60 dalībnieki, izcepa oriģinālas un daudzveidīgas pankūkas un iesūtīja kreatīvas bildes konkursam. Vieni nosaukumi stāsta par sevi: “Saules gardums”, “Masļeņicas pankūkas”, “Maigs pavasara atkusnis”, “Priecīgie”, “Rotaļīgie”, “Pankūku pušķis”, “Gulbji – zosis”, “Pūcītes”, “Pavasara ritenis”, “Draudzīgā ģimenīte”, “Pērlītes saulē”, “Pavasara saldumiņi”, “Bērnības garša”, “Smaidošs Andrejs”, “Saule – astoņkājis”, “Zelta pankūkas”, “Garšīgi, bļin!”, “Gaidu znotu uz pankūkam”, “Pavasarīgie”, “Tulpītes”, “Atā, ziema!” u.c..

Pēc žūrijas vērtējuma par uzvarētājiem kļuva:

Grand prix balva – Gaļina Dubovska;

I vieta – Tatjana Romaļska;

II  vieta – Inna Vaļuško;

III vieta – Daniils un Svetlana Kostjugovi; Anastasija Lukašenoka.

 

Labākie nominācijās:

“Baltkrievu akcents” – Ņina Lukaševiča, Jūlija Vārslavāne, Ilona Romanovska;

“Aktīvākie dalībnieki” – Anna un Maksims Bogdanoviči, Irina Uvarova - Grāvīte ar meitu Juliannu Serafimu Grāvīti, Ilga Brodova, Kurošu ģimene;

“Oriģinālā pieeja” – Lilija Voronova, Ņina Prusakova;

“Radošā pieeja” – Ksenija Lukašenoka, Valentīna Titoka;

“Jaunākais dalībnieks” – Jegors Apeināns.

 

Baltkrievu kultūras centrs sveic uzvarētājus un pateicas visiem fotokonkursa dalībniekiem! Visi uzvarētāji saņems diplomus un suvenīrus no BKC.

 

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko, BKC metodiķe