Šobrīd Daugavpilī

Ansamblis “Praļeski” ar savu dalību izrotāja literāri muzikālo vakaru Tallinā Kultūras ziņas

444
Ansamblis “Praļeski” ar savu dalību izrotāja literāri muzikālo vakaru Tallinā

2018.gada 17.novembrī Igaunijas galvaspilsētā – Tallinā notika literāri muzikāls vakars “Kutočak rodni ļubaj Belarusi…”, veltīts baltkrievu dzejnieka Pavla Pronuzo simtgades jubilejai, kurā piedalījās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) vokāli instrumentālais ansamblis “Praļeski”. Ar savu muzikālo programmu viņi ne tikai izrotāja šo pasākumu, bet arī iesaistīja Tallinas iedzīvotājus baltkrievu dziesmu ieskaņošanā.

Nacionālo minoritāšu centrsRadzima” (Tallina) priekšsēdētājas Ketlinas Pukkas un valdes locekles Ninas Peernas vadībā katru gadu tradicionāli organizē pasākumu, kurš tiek veltīts konkrētam baltkrievu dzejniekam vai rakstniekam, ar mērķi iepazīstināt skatītājus ar baltkrievu literatūru un kultūru kopumā. Šī pasākuma ietvaros notika starptautiskais bērnu zīmējumu konkurss pēc izvēlētā dzejnieka dzejoļu motīviem. Šogad pasākums tika veltīts XX gadsimta baltkrievu dzejnieka, Rakstnieku apvienības biedra Pavla Pronuzo dzīvei un daiļradei. Viņa publicētājos 20 dzejas krājumos ir apkopoti dzejoļi par dzimteni, mīlestību, karu, lielāku daļu viņa daiļrades aizņem bērnu dzeja.

            Tieši tāpēc, bērni no Baltkrievu svētdienas skolas “Busliki” (Tallina) un viesi no Minskas bija galvenie pasākuma varoņi. Viņu izpildījumā tika deklamēti dzejoļi: “Mātes rokas”, “Es zīmēju pavasari”, “Dzimtā valoda” un daudzi citi. Šo dzejoļu sirsnība aizkustināja skatītājus līdz dvēseles dziļumiem. Pasākuma galvenais muzikālais viesis bija BKC vokāli instrumentālais ansamblis “Praļeski” no Daugavpils. Baltkrievu tautas dziesmas, kā arī autoru dziesmas baltkrievu valodā ansambļa “Praļeski” izpildījumā izveidoja svētku sajūtu un jautru vakara gaisotni, ka arī parādīja augstu izpildījuma meisterības līmeni. Pašus kolektīva dalībniekus patīkami pārsteidza silta un sirsnīga Igaunijas publikas uzņemšana. Vakarā nobeigumā Baltkrievijas Republikas vēstnieks Igaunijā – Vjačeslavs Kačanovs pateicās ansamblim “Praļeski” par dalību šajā pasākumā un pasniedza Baltkrievijas Republikas Vēstniecības Igaunijā Pateicības rakstu.

            Radošā vakara nobeigumā notika starptautiskā zīmējumu konkursa “Kutočak rodni ļubaj Belarusi…” konkursantu apbalvošana. Bērnu zīmējumu izstāde, balstoties uz P.Pronuza dzejoļu motīviem, parādīja bērnu talantu, bagāto iztēli, kā arī to, cik tuvi un saprotami ir baltkrievu dzejnieka brīnišķīgie dzejoļi. Par uzvaru un dalību konkursā tika apbalvoti arī Daugavpils baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” svētdienas skolas bērni.

 Iepriekš izveidotais kultūras tilts starp Daugavpils BKC un Nacionālo minoritāšu centruRadzima” (Tallina) būs pamats turpmākajai sadarbībai nākotnē.

 Baltkrievu kultūras centrs izsaka pateicību igauņu partneriem par ielūgumu uz šo pasākumu, par siltu uzņemšanu un izsaka cerību arī uz turpmāko sadarbību.

 Un tas noteikti turpināsies. Mūsu igauņu draugi un partneri – pastāvīgie viesi vairākos festivālos “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”, arī šogad, igauņu delegācija, bija festivālā gaidīti ciemiņi.

Informācija sagatavota:

Baltkrievu kultūras centrs,

ansambļa “Praļeski” vadītāja Anastasija Lukašenoka,

T. 27003382, lukasenoka.anastasija@gmail.com