Šobrīd Daugavpilī

4 BKC kolektīvi dosies uz Latvijas Dziesmu un Deju svētkiem Kultūras ziņas

836
4 BKC kolektīvi dosies uz Latvijas Dziesmu un Deju svētkiem

Sestdien, 2023. gada 21. janvārī, Vienības nama koncertzālē notika Latgales mazākumtautību māksliniecisko kolektīvu un individuālo izpildītāju atlases skate dalībai XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos. Baltkrievu kultūras centra (BKC) kolektīvi sekmīgi izturēja pārbaudījumu un saņēma ceļazīmi uz valsts kultūras olimpiādi.

Dziesmu un deju svētki ir grandiozākais notikums Latvijas kultūras dzīvē, kas ir  kļuvis par latviešu nacionālās identitātes simbolu. Forums pulcē desmitiem tūkstošu dalībnieku un simtiem tūkstošu skatītāju. Svētki ir iekļauti Latvijas Kultūras kanonā un UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki tiek rīkoti reizi piecos gados. Radošie kolektīvi apliecina savu meistarību un gatavību kļūt par to daļu, piedaloties reģionālajās skatēs.

Visas dienas garumā stingrā žūrija vērtēja mazākumtautību pašdarbības mākslinieku sniegumu. Finālā radošo kolektīvu vadītājiem tika pasniegti diplomi ar vērtēšanas punktiem, kas arī noteica ceļu uz Dziesmu un Deju svētkiem.

Baltkrievu kultūras centrs sagatavoja četrus kolektīvus un visi veiksmīgi izturēja skati: vokāli instrumentālais ansamblis “Praļeski” (vadītāja Anastasija Lukašenoka) - augstākā pakāpe (45,88 punkti), amatierteātra studija “Pauļinka” (vadītāja Inessa Kozlovska) - augstākā pakāpe (45 punkti), baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” (vadītājs Večeslavs Petrovs) - I pakāpe (43,25 punkti) un deju ansamblis “Ļanok” (vadītāja Marina Meduņecka) - II pakāpe (38,38 punkti).

Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska: “Šogad Latvijas Dziesmu un Deju svētku tradīcijai aprit 150 gadi, tāpēc Baltkrievu kultūras centram ir liels gods kļūt par jubilejas svētku sastāvdaļu un pārstāvēt tik prestižā skatuvē baltkrievu tautas kultūru tās dažādībā – dziesmās, mūzikā, dejās, teātra miniatūrās, tautastērpos. Iepriekšējo reizi Rīgā, Vērmanes dārzā, kur notika nacionālo kultūras biedrību kolektīvu koncerti, uzstājās trīs mūsu ansambļi. Šogad tie paaugstinājuši savu reitingu, bet dziedošajiem māksliniekiem piebiedrojās arī dejotāji. Tas ir panākums, un tā ir atbildība, kam BKC ir gatavs.”

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki norisināsies Rīgā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs