Daugavpilieši mācās gatavot veselīgi Pilsētas ziņas
Daugavpilieši kā rūķīši turpina darboties pavārmākslas studijā. Katru reizi kulinārijas un konditorejas nodarbībās vairojas jauna pieredze gardu maltīšu gatavošanā. Kas būtu domājis, ka gatavot veselīgus un gardus ēdienus var būt tik ļoti vienkārši!
Daugavpils RB biedri lieliskās pasniedzējas Ausmas Sadovskas vadībā atklāja un praksē realizēja burvīgas tomātu krēmzupas un lielisku cepumu ar sēklām receptes.
Tomātu krēmzupas pagatavošanas process ir vienkāršs, bet tā rezultāts – pasakaini gards un noteikti neliks vilties! Lūk, pamēģiniet to pagatavot arī jūs!
Receptes sastāvdaļas:
1 liels sīpols;
1 sarkana paprika;
4 ķiploka daiviņas;
5 svaigi tomāti;
1 burka - konservēti tomāti savā sulā;
krējums pēc izvēles.
Pagatavošana
Pannā sacep sīpolus un ķiplokus, liek klāt sagrieztus tomātus un papriku, sautē apmēram 5 – 10 minūtes, līdz dārzeņi kļuvuši aromātiski un maigi. Kad viss gatavs, zupu sablenderē kopā ar konservētiem tomātiem savā sulā, izveidojot viendabīgu masu. To lej atpakaļ katlā un nedaudz pavāra. Var pievienot krējumu un sāli, ja šķiet, ka tas nepieciešams. Pasniedz ar grauzdētu maizīti.
Iepriekšējā kulinārijas nodarbībā daži biedri gatavoja ķirbju krēmzupu un varēja salīdzināt – tomātu krēmzupa viņiem likās garšīgāka.
Palaikam cilvēki vēlas baudīt kādu saldu kārumu, un kas var būt labāks par pašu gatavotiem cepumiņiem?
Konditorejas nodarbībā daugavpilieši mācījās gatavot cepumus ar sēklām, nepievienojot miltus. Lieliska garša sanāca – kā konfektei Serenāde. Biedri aktīvi piedalījās gatavošanas procesā: sarīvēja tumšo šokolādi, samaisīja to ar visām citām sastāvdaļām. Uz cepamplāts jāliek mazas piciņas, un tās 10 minūtes jācep 180 grādos. Cepumi labi garšo pie tējas un kafijas, ir veselīgi, turklāt viegli un ātri pagatavojami.
LNS Daugavpils RB biedri izsaka sirsnīgu pateicību Ausmai Sadovskai par iespēju apgūt noderīgu prasmi tik gardu un vienkāršu maltīšu gatavošanā!
Ausma Sadovska projekta ietvaros vada pavārmākslas studijas “Gatavojam veselīgi, ēdam garšīgi!” kulinārijas un konditorejas nodarbības. Viņa beigusi Jelgavas pilsētas akadēmiju, ir sabiedriskās ēdināšanas inženiere tehnoloģe, konditore un pavāre. Ausmas Sadovskas darba stāžs savā profesijā ir 44 gadi. Viņa dalās savā viedoklī par projekta realizāciju: “Projekts ir ļoti labs un vajadzīgs. Mūsdienās, kad visi cilvēki sēž mājās internetā, biedrības biedri sanāk kopā, neslinko. Ieinteresējas un ņem aktīvu dalību, vienmēr ir labā noskaņojumā, vienmēr tīri un akurāti, smaidīgi. Tas dārgi maksā. Mīlu viņus visus, un nodarbību vadīšana man sagādā lielu prieku. Dalos ar to, ko varu un protu. Šajā dzīvē nav nekā labāka par kopā būšanu un saskarsmi. Tas ir pats vērtīgākais un man mīļākais. Paldies!”
Pavārmākslas studijas “Gatavojam veselīgi, ēdam garšīgi!” kulinārijas un konditorejas nodarbības realizētas ar Daugavpils pilsētas domes, SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” un biedrības „Latvijas Nedzirdīgo savienība” finansiālo atbalstu projekta “Varam, tāpēc arī darām!” ietvaros.
Projektu īsteno Daugavpils reģionālā biedrība
Teksts un foto: Gaļina Gura un Anita Slavinska, ziņu korespondentes